Zeci de mii de persoane au participat, în Bucureşti, la Noaptea Muzeelor

Zeci de mii de persoane au participat, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor în București, eveniment de succes desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a XII-a ediție.
Iulian Tudor
22 mai 2016, 08:16
Zeci de mii de persoane au participat, în Bucureşti, la Noaptea Muzeelor

Bucureștenii au stat la cozi cu mult înaintea deschiderii programului și s-au aflat în curțile muzeelor până la închiderea evenimentului, tentați de un număr impresionant de expoziții, proiecții, concerte, conferințe și ateliere educative propuse de cele 27 de muzee și 22 de organizații culturale deschise în Capitală.

* La Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” între orele 18,00 și 1,00 s-a vizitat expunerea permanentă, iar copiii au participat la atelierele de desen și pictură Art Antipa organizate cu acest prilej. Potrivit reprezentanților muzeului, atelierele inedite, proiecțiile de filme documentare oferite de Digi Animal World au făcut deliciul vizitatorilor.

„Până în acest moment am avut în jur de 4.500 de vizitatori, dar coada care s-a format înainte de deschidere încă nu s-a micșorat”, a declarat sâmbătă, în jurul orei 22,00, pentru AGERPRES, Florentina Purdescu, șef birou Relații publice, marketing cultural și programe educaționale.

Ea a estimat că până la finalul evenimentului se vor înregistra aproximativ 10.000 de vizitatori, mai puțini decât la ediția precedentă. „Anul trecut am avut în jur de 13.000, dar acum estimăm că vom avea doar 10.000”, a spus Purdescu.

* Oaspeții Muzeului Național al Țăranului Român au vizitat expoziția permanentă și expozițiile temporare, au participat la atelierul de carte al lui Răzvan Supuran sau au adăstat în Târgul de Sfinții Constantin și Elena, din curtea interioară.

„Între orele 18,00 și 21,00, am avut 4.368 de vizitatori la expoziția permanentă și la expozițiile temporare, după care la ora 21,00 două dintre expozițiile temporare s-au închis, rămânând deschise alte două, dintre care una până la ora 23,00, iar cealaltă până la ora 2,00”, a precizat managerul instituției, Virgil Ștefan Nițulescu.

El a menționat că numărul vizitatorilor se situează la nivelul anului trecut. „Față de anul trecut suntem tot pe acolo. Atunci am avut aproape 5.000. În situația în care unii dintre oameni au crezut că muzeul s-a închis din cauza șantierului, eu zic că e bine”, a precizat Nițulescu.

* Mii de persoane au trecut și pragul Muzeului Național de Artă al României (MNAR) unde au stat ordonat la cozi, până dimineața, pentru a vizita, pe lângă Galeria Națională și Spațiile istorice din corpul central al Palatului Regal, expozițiile „Cumințenia Pământului. Aceasta nu este o piatră”, „150 de ani de la instaurarea monarhiei constituționale în România” și „Oglinzile Orientului” — deschisă în avanpremieră.

În Sala Tronului și Sufrageria Regală, au fost organizate concerte de muzică barocă, iar în curtea muzeului conducerea instituției a propus jocuri interactive și filme de animație atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici.

Aici, mai puțini decât în alți ani, vizitatorii de vârsta a treia au ținut foarte mult să pășească în spațiile regale ale MNAR, chiar dacă s-au ajutat de baston și nu au fost la fel de sprinteni ca mamele cu copii în cărucioare sau în port-bebe.

„N-am venit pentru ceva anume. Să revăd cu plăcere palatul. Ce să vă spun. Dacă stau aici de 80 de ani, în cartierul ăsta, vă dați seama, e ca și casa mea. În fiecare an fac treaba asta”, a declarat un vizitator îmbrăcat elegant.

Considerând că are „un nume comun” și că dacă se recomandă Ionescu „este suficient”, el a mărturisit că a venit la fiecare ediție a Nopții Muzeelor și că a fost în Palatul Regal și „pe vremea regelui Mihai”.

„Am fost. Sigur că da. Am 85 de ani. Era Mihai, pe Carol nu l-am prins că eram copil, elev, în anii ’38, până în ’39. Îl vedeam pe rege, cum să nu. Ieșea Mihai, cu mașina, pe strada Regală, prin față la Dalles spre Piața Victoriei. Odată m-a luat și pe mine pe scara mașinii. Era foarte prietenos. Era tânăr, dar avea deja permis de conducere”, a spus vizitatorul, care a declarat cu mândrie că a „prins” Versoix-ul. „Am stat la rege, invitat, o oră și jumătate. Acasă la el”, a mai spus vizitatorul.

Managerul interimar al MNAR, Dragoș Neamu, s-a declarat optimist în ceea ce privește baterea propriului record al instituției de la ediția 2015.

„Oamenii dispun de o așteptare relaxantă, plăcută. Tot aici, în curte, cum poți observa, avem proiecții pentru copii din AnimEst, avem aici cafea și ceai, făcute special pentru Noaptea Muzeelor cu niște ingrediente speciale și totul este infuzat la rece. Vremea ne ajută. Sunt deja două cozi desfășurate, foarte multă lume în interior. Se folosesc și aplicațiile multimedia. Sunt foarte curios să vedem ce număr de vizitatori o să avem”, a spus Neamu.

El a precizat că până la ora 22,00 se înregistraseră cel puțin „o mie, două” de vizitatori.

„Mi-am propus să merg pe traseu, la alte muzee, să văd ce se întâmplă acolo, avem echipă care face monitorizare, avem o persoană special responsabilă cu așa ceva, dar care și postează pe site-ul Nopții Muzeelor, dar mai ales pe pagina de Facebook. Dar, lucrurile sunt pozitive. Am semnale că există o ieșire masivă în stradă și lumea gustă foarte mult din acest meniu”, a spus Dragoș Neamu.

* La Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) publicul a vizitat expozițiile permanente ‘Tezaurul Istoric’, ‘Lapidarium’ și ‘Copia Columnei lui Traian’. Atelierele educative și de creație și momentele de reconstituire istorico-militară în exteriorul muzeului, pe strada Poștei, luptele antice (daci și romani), demonstrațiile de mânuiri de arme au fost foarte apreciate.

„Venim pentru prima oară aici. Am dorit să arătăm câte ceva din modul în care se întrebuința armamentul roman și dacic, dar și din ce însemna viața unui legionar”, a declarat Dragoș Barbu, un „roman” din cadrul Asociației Terra Dacica Aeterna din Cluj, în timp ce un „dac”, Rădoi Cristian, a spus că „a îndrăgit strămoșii din primele clase”. O „sarmată”, Mirela Ion, căreia colegii îi spun „Sarmis”, arcaș sportiv, cu câteva titluri de campion național la competiții de tir cu arcul, a susținut că „important este că oamenii vor să afle despre ce suntem noi, ca neam, din profunzimi”. „Avem nevoie să ne întoarcem la rădăcinile noastre”, a completat ea.

„Până la ora 22,00, MNIR a fost vizitat de 2.000 de vizitatori, iar după această oră ritmul de vizitare va crește pentru că am mărit grupul care intră și am redus intervalul între două grupuri. Estimăm să intre în continuare circa 800 de vizitatori pe oră”, a precizat directorul general al muzeului, Ernest Oberlander-Târnoveanu.

Potrivit Adelei Stan, muzeograf în cadrul Departamentului Relații Publice al instituției muzeale, „la ediția 2016 a Nopții Muzeelor, MNIR a înregistrat 4.000 de vizitatori”.

* Și la Muzeul Național Cotroceni s-au vizitat gratuit saloanele regale de la etajul I și expoziția „Eleganță și tradiție în moda feminină. De la Belle Epoque la interbelic”, s-a vizionat și un spectacol de teatru, muzică și dans susținut de copiii din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 6. De mare succes s-a bucurat o paradă a vehiculelor de epocă — organizată în colaborare cu „Retromobil Club România”, micuții vizitatori dar și îndrăgostiții ținând să se fotografieze pe scările prețioaselor exponate.

Managerul instituției muzeale, Cristina Verona, a declarat că, până la ora 23,00, se depășise numărul de vizitatori înregistrat anul trecut de aproximativ 2.000 de persoane și a estimat ca până la ora 24,00 acesta să se dubleze. „Programul pe care l-am pregătit a fost foarte interesant și bine primit de public și, în continuare, toată lumea e pe poziții”, a spus managerul Muzeului Cotroceni.

Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes desfășurat la nivel internațional. În România evenimentul este organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor, membru în conducerea celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor — Network of European Museum.

Citeşte şi OMAGIU adus eroilor din Primul Război Mondial, în Noaptea Muzeelor, la Tulcea

DailyBusiness
Cât costă clătita Dubai, cel mai "vânat" desert la târgul de Crăciun din Capitală. Prețuri extravagante la toate produsele
Spynews
Horoscop vineri, 29 noiembrie 2024: Balanțele se bucură de succes profesional
Bzi.ro
Cristian Terheș aruncă bomba: „USR și Elena Lasconi au fraudat alegerile în primul tur!”
Fanatik.ro
Țara în care TikTok-ul a fost interzis. Decizia este valabilă și pentru Facebook și Instagram
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Toni Greblă: A rămas definitivă...
Playtech.ro
Pragul electoral în România: ce procent trebuie să aibă un partid ca să intre în Parlament
DailyBusiness
Decizie de ultimă oră în CSAT. Ce se întâmplă cu primul tur al alegerilor
Adevarul
Informațiile false din CV-ul lui Călin Georgescu. A scris că a lucrat la un institut al ONU, însǎ în realitate e o fundație privată
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Simona Halep, mesaj de revoltă după decizia ITIA în cazul jucătoarei poloneze Iga Swiatek. Românca s-a simțit neîndreptățită: ”A făcut totul să mă distrugă”
Spynews
După blefaroplastie, CRBL se pregătește pentru o nouă intervenție! A început deja pregătirile: ”Am auzit de ea de la femei”
Evz.ro
Calvarul ia sfârșit pentru aceste zodii. Vor avea un sfârșit de an cum nici n-au visat
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
kanald.ro
Școlile în care elevii nu vor merge la cursuri luni, 2 decembrie. Cum afectează alegerile parlamentare programul unităților de învățământ
Cancan.ro
Călin Georgescu, 'INTERZIS' pe Tik Tok. Contul său a fost anulat
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marele secret al lui Călin Georgescu. S-a aflat ce ascunde: Scopul este să....
StirileBZI
Facturile la energie se vor dubla în 2025! Se anunță dezastru pentru consumatori!
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
stirilekanald.ro
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa a fost cărată pe brațe afară din cimitir
substantial.ro
Forțele ruse au traversat râul Oskil lângă Kupiansk, stabilind un cap de pod strategic
MediaFlux
Răsturnare pentru CĂLIN GEORGESCU! BISERICA a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Fabulos! Ce simbolizează cravata purtată de Călin Georgescu în studioul televiziunilor?
Puterea.ro
Sharon Stone critică dur alegătorii americani după realegerea lui Trump: „ignoranți și needucați”