Acestea acuză statul belgian că nu a luat măsurile necesare pentru a evita atacurile de la Paris din 13 noiembrie 2015.
Familiile victimelor reproșează Belgiei eșecuri în monitorizarea fraților Brahim și Salah Abdeslam (din cartierul Molenbeek din Bruxelles) în condițiile în care serviciile de informații dispuneau de informații de natură să le pună în alertă, indică RTL.
Această plângere se bazează pe un raport al Comitetului P (Comitetul belgian permanent de control al serviciilor de poliție) care a menționat deficiențe în supravegherea mai multor persoane implicate în pregătirea și/sau executarea atacurilor de la Paris.
În pofida alertelor lansate de diferite organisme de supraveghere a persoanelor susceptibile să treacă la acțiuni armate, nu a existat niciodată urmărirea penală a acelor persoane în privința cărora exista certitudinea că erau radicalizate, a declarat Samia Maktouf, avocata celor 17 familii. ‘Rezultatul se știe: moartea mai multor oameni nevinovați. Vom cere condamnarea statului belgian pentru ca astfel de disfuncții să nu se mai repete niciodată’, a adăugat avocata.
Dosarul supravegherii fraților Abdeslam a fost clasat fără urmări în aprilie 2015, din cauza lipsei de efective, conform unui raport intermediar al Comitetului P privind ancheta asupra atentatelor din Paris. Fragmente din acest raport au fost publicate în luna aprilie.
Mai multe deficiențe, potrivit raportului, le-au permis lui Salah și Brahim Abdeslam să scape de supraveghere.
Salah Abdeslam — singurul supraviețuitor al comandourilor care au comis atentatele de la 13 noiembrie 2015 la Paris, soldate cu 130 de morți și sute de răniți — este încarcerat în prezent, la izolare, în închisoarea Fleury-Mérogis — cea mai mare din Europa, situată la sud de Paris. La primul său interogatoriu vineri, la Paris, el nu a dorit să vorbească. Fratele său, Brahim, s-a aruncat în aer în timpul atentatelor din capitala franceză în noiembrie trecut.