Senatul a adoptat, luni, Tratatul de guvernanţă fiscală, care vizează întărirea disciplinei fiscale cu elementele de deficit structural de 0,5% din PIB şi o datorie publică de 60%.
România va trebui să se încadreze într-un deficit structural de 0,5% din PIB, ceea ce înseamnă un deficit bugetar ciclic de maximum 3%. Asta prevede Tratatul de guvernanţă fiscală adoptat de Senatul României.
De asemenea, nivelul datoriei publice nu trebuie să depăşească 60% din PIB. Nerespectarea prevederilor ar putea duce la sancţiuni financiare.
Tratatul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2013, după ce va fi ratificat de cel puţin 12 state contractante din zona euro. Pentru creşterile salariale din acest an, Guvernul a hotărât majorarea deficitului bugetar, stabilit iniţial la 1,9%, până la maximum 3%.
La începutul lunii martie, un număr de 25 state ale Uniunii Europene, inclusiv România, dar fără Marea Britanie şi Cehia, au semnat Pactul fiscal european, care prevede în principal reglementări fiscale pentru echilibrarea bugetelor şi coordonarea politicii economice la nivel european.
Conform procedurilor, documentul trebuie ratificat în parlamentele statelor membre pentru a putea fi aplicat.