Consiliul Concurenţei a finalizat 21 de investigaţii în 2015. Amenzi de circa 54 de milioane de euro

Consiliul Concurenţei a finalizat anul trecut 21 de investigaţii în domeniile energiei electrice, carburanţi şi telecomunicaţii, amenzile aplicate totalizând aproximativ 54 milioane de euro, în creştere cu 30% faţă de anul 2014, a declarat preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, potrivit Mediafax.
Iulian Tudor
23 mai 2016, 15:27
Consiliul Concurenţei a finalizat 21 de investigaţii în 2015. Amenzi de circa 54 de milioane de euro

În acelaşi timp, Consiliul a iniţiat investigaţii asupra unor forme grave de fapte anticoncurenţiale, 62% dintre noile proceduri declanşate vizând posibile carteluri sau abuzuri de poziţie dominantă. Pe această zonă, odată cu finalizarea celor 21 de cazuri, durata medie a investigaţiilor privind posibile încălcări ale regulilor de concurenţă, aflate în curs la sfârşitul anului 2015, a scăzut cu 6 luni faţă de sfârşitul anului precedent, potrivit raportului de activitate prezentat luni de Bogdan Chiriţoiu.

Practic, Consiliul Concurenţei a sancţionat anul trecut 202 de entităţi (de 3,8 ori mai mult decât în anul precedent), valoarea totală a amenzilor impuse fiind de 239,6 milioane lei.

În domeniul concentrărilor economice, instituţia a înregistrat o durată medie de analiză de circa două luni, menţinând trendul descendent din ultimii cinci ani. Aproape 60% dintre operaţiunile de concentrare economică au fost analizate prin procedura simplificată, ceea ce a redus efortul depus de părţile notificatoare, comparativ cu circa 30% în anul 2012.

„Am dus la bun sfârşit proiectele demarate anii trecuţi prin accesarea de fonduri europene: interoperabilitatea bazelor de date cu cele ale altor instituţii din România, arhitectura de business a autorităţii de concurenţă şi registrul ajutoarelor de stat. Rezultatele acestor proiecte ne vor permite, pe de-o parte, să fim mai eficienţi şi prompţi şi, pe de altă parte, să funcţionăm integrat,sprijinind activitatea altor instituţii publice partenere”, a mai spus Chiriţoiu.

Procesul de reformare a legislaţiei iniţiat în urmă cu doi ani, care a vizat normele în domeniul ajutorului de stat şi al concurenţei neloiale, a fost finalizat anul trecut, prin modificarea Legii concurenţei.

La sfârşitul lui 2015, Consiliul Concurenţei avea în desfăşurare 48 de investigaţii privind posibila încălcare a legislaţiei de concurenţă şi 13 anchete sectoriale.

Planurile pentru 2016 ale Consiliului includ finalizarea investigaţiilor sectoriale privind distribuţia de medicamente, sectorul energiei electrice şi serviciile de acces la infrastructura de comunicaţii a municipiului Bucureşti (proiectul Netcity).

De asemenea, instituţia va analiza o concentrare economică importantă în domeniul retailului alimentar, preluarea Billa de către Carrefour.

În domeniul energiei, va continua analiza cadrului de reglementare, în contextul procesului de liberalizare a sectorului.

„De asemenea, vom finaliza o serie de investigaţii importante privind posibila încălcare a regulilor de concurenţă: investigaţiile ce vizează trucarea de licitaţii din sectorul laptelui, al energiei şi din IT, precum şi investigaţia privind posibilele fapte anticoncurenţiale din sectorul serviciilor de pilotaj şi remorcaj în porturi”, a meţionat Chiriţoiu.

„Piaţa de retail, alături de cele de telecom şi bancar sunt pieţe concurenţiale, spre deosebire de cea a cimentului sau a notarilor spre exemplu. În cazul retailului considerăm că există concurenţă pe piaţă, şi avem motive să credem acest lucru. Reducerea TVA s-a transmis către consumatori, creşterea preţurilor este mai lentă decât în alte zone ale economiei, iar preţurile bunurilor alimentare sunt mai mici decât în alte state UE. Avem în analiză tranzacţia Carrefour – Billa şi până la finalul lunii viitoare vom oferi o decizie”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Consiliul Concurenţei va continua colaborarea cu Guvernul şi Comisia Europeană pentru restructurarea companiilor Poşta Română, CFR Marfă, Oltchim şi CEC, acordând consultanţă de specialitate în domeniul ajutorului de stat.

În 2016, va fi finalizat proiectul derulat cu sprijinul OCDE privind analiza legislaţiei în vigoare în trei sectoare cheie ale economiei şi impactul acesteia asupra mediului concurenţial: procesarea produselor agro-alimentare, transporturi de mărfuri şi materiale de construcţii.

DailyBusiness
Senatul iartă pensionarii și le oferă mai mulți bani! Legea s-a adoptat AZI
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Lidl bagă la ofertă, de sâmbătă, 28 septembrie 2024, băutura pe care mulți români o adoră. Și alte produse au preț redus și se vor vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
A murit cea mai mare ACTRIȚĂ! Marea doamnă s-a stins chiar azi. Românii, în doliu
Playtech.ro
Doamne, cum arată Andreea Bănică nemachiată și în costum de baie la 46 de ani! Puține vedete au curaj să se afișeze așa
DailyBusiness
Vești excelente! Se dau 55.000 de euro GRATIS de la Guvern
Adevarul
Cu cât s-ar putea majora pensiile de la 1 ianuarie. Simulare de calcul
wowbiz.ro
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă în Olanda. Ce se întâmplă cu el în aceste momente?
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Cununiile, interzise sâmbăta: Mirii pot atrage asupra lor un blestem
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
Cine este Maria, românca găsită moartă în grădina unei vile din Italia. Ar fi fost ucisă de un adolescent de doar 17 ani
Cancan.ro
Vedeta pe care fanii abia o mai recunosc. Ar fi ajuns așa din cauza fostei sale soții. Cei doi duc o bătălie grea la tribunal pentru custodia fiului lor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A explodat bomba despre Klaus Iohannis. S-a aflat ce a făcut președintele României: 18 ani ne-am judecat
StirileBZI
Nu ai voie să înregistrezi cu telefonul! Este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea 2 ani!
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de ani și mânca șapte mese pe zi
substantial.ro
Un soldat ucrainean dezvăluie realitatea din spatele dronelor rusești
MediaFlux
Se DAU 500 de LEI la PENSIE! AU ANUNȚAT acum
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hermès Birkin pierde titlul de cea mai scumpă geantă din lume! Rabanne lansează geanta Nano de aur. Care este povestea acesteia?