Jurnaliştii au întrebat joi Preşedinţia dacă a folosit dezinfectanţi Hexi Pharma, „indiferent care a fost firma contractoare”, răspunsul primit o zi mai târziu fiind: „Administraţia Prezidenţială nu a achiziţionat niciodată dezinfectanţi de la firma Hexi Pharma, nici direct şi nici prin alţi furnizori”.
Şi SPP a precizat că nu a folosit produse Hexi Pharma.
Însă, cum siguranţa preşedintelui, inclusiv cea medicală, ţine de Serviciul de Protecţie şi Pază, acesta a încheiat un protocol cu Spitalul Militar Central. De altfel, şi Administraţia Prezidenţială a indicat Spitalul Militar ca fiind cel care oferă echipajul medical care asigură asistenţă şefului statului şi membrilor CSAT.
Citeşte şi: Macovei: Se impune „în mod categoric” desecretizarea informărilor în cazul dezinfectanţilor
“Concret, medicii şi asistenţii de la Unitatea de Primiri Urgenţe din Spitalul Militar sunt cei care asigură asistenţa de urgenţă şi pentru preşedinte, şi pentru ceilalţi membri ai CSAT. Ei formează Serviciul Medical de Urgenţă şi Transport Sanitar (SMUTS) care se află în subordinea Spitalului Militar”, scriu jurnaliştii de la GSP.
Ei au adresat şi Spitalului Militar întrebarea legată de produsele Hexi, instituţia medical trimiţând încă de vineri răspunsul pentru avizare la Administraţia Prezidenţială.
Jurnaliştii citează surse din “zona medicală a Armatei” conform cărora conducerea Spitalului Medical s-a consultat cu privire la modul în care ar trebui redactat răspunsul, în condiţiile în care se ştia că produse Hexi au fost folosite şi în perioada mandatului lui Traian Băsescu, dar şi în mandatul lui Klaus Iohannis.
„Vineri, după ce le-aţi trimis cererea, s-au sfătuit şefa spitalului, generalul Florentina Radu, şi şeful Direcţiei Medicale a MApN, colonelul Constantin ştefani. Ei ştiau, evident, că s-au folosit Hexi şi pe vremea lui Traian Băsescu şi acum, la Klaus Iohannis. Dar nu ştiau cum să îmbrace răspunsul”, declară o sursă din zona medicală a Armatei, conform tolo.ro.
Spitalul Militar Central a evitat să dea vineri vreun răspuns, deşi, din informaţiile ziarului, acesta era redactat.
Luni după amiază, Spitalul Militar Central a răspuns că nu au folosit dezinfectanţi Hexi Pharma, „ci, doar în anii 2014 şi 2013, antiseptice cu aplicare locală (soluţii pe bază de iod, respectiv, soluţie apoasă şi tinctură)”, aceasta însemnând că au folosit Polyiodine şi Polyiodine tinctură.
Analizele făcute de Guvern la ICECHIM pentru Polyiodine au depistat o concentraţie de PVP-iod de 7,41% faţă de 10%, aproape 30% diluare.
La Polyiodine tinctură, statul nu a făcut o analiză de concentraţie.