„Faptul că un om are la bancă un cont bancar ţine de viaţa privată garantată de Constituţie. De când se modifică un drept fundamental prevăzut în Constituţie prin ordonanţă de urgenţă?”, a declarat directorul executiv al APADOR-CH, Maria Nicoleta Andreescu, ca reacţie la comunicatul Ministerului Justiţiei prin care instituţia justifică necesitatea modificării art.153 din Codul de Procedură Penală care dă dreptul procurorilor, fără încuviinţarea judecătorului, să ceară date despre „existenţa şi conţinutul” conturilor bancare.
Guvernul a adoptat prin ordonanţă de Urgenţă modificări atât ale Codului Penal, cât şi ale Codului de Procedură Penală pentru a pune de acord aceste coduri cu deciziile Curţii Constituţionale, precum şi unele directive europene. Printre aceste modificări, a fost introdusă însă şi o modificare a art.153 din care a fost eliminată sintagma „cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi”, arată Mediafax.
Articolul, lasă astfel libertatea procurorului să ceară oricărei instituţii bancare date despre conturi, atât existenţa lor, cât şi conţinutul. „Procurorul poate solicita unei institutii de credit sau oricărei alte instituţii care deţine date privind situaţia financiară a unei persoane comunicarea datelor privind existenţa şi conţinutul conturilor unei persoane, în cazul în care există indicii temeinice cu privire la săvârşirea unei infracţiuni şi există temeiuri pentru a se crede că datele solicitate constituie probe”, se arată în articolul modificat de Guvern prin ordonanţă de urgenţă.
Ulteriror, Guvernul a venit cu o justificare menită să convingă că „procedeul probator nu are o natură intruzivă”, iar „obţinerea de date privind situaţia financiară nu se realizează continuu” şi este de natură „a fi în favoarea persoanei vizate”. Potrivit Ministerului Justiţiei, aflarea datelor despre conturi poate determina „eliminarea extrem de repede din rândul suspecţilor a unor persoane prin simplul răspuns negativ primit din partea unei instituţii de credit sau a altei instituţii care deţine date despre situaţia financiară a unei persoane”. „Simpla informare în sensul că o persoană are sau nu cont într-un unitate bancară diferă de supravegherea mişcării conturilor, reglementată procedural de art. 1461 CPP Obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane”, mai spune Ministerul Justiţiei, susţinând că articolul vizează doar existenţa conturilor şi nu şi conţinutul lor, lucru contrazis de modificarea în sine.
„Dacă toate celelalte decizii ale Guvernului modificate prin ordonanţă de urgenţă armonizau legislaţia cu deciziile CCR sau cu directive europene, le-am înţeles ca rezonabile, pentru că Parlamentul nu şi-a făcut treaba, celelalte, cum este cea privind dreptul procurorului de a cere direct de la bancă date persoanele, nu sunt rezonabile”, a declarat reprezentantul APADOR-CH.
Ordonanţa, adoptată de Guvern a fost adoptată în şedinţa de miercuri, 17 mai, şi a intrat în vigoare luni, 23 mai.