„Ca urmare a citației pe care am primit-o ieri (luni – n.r.) de la DNA Brașov, m-am prezentat azi (marţi – n.r.) ca persoană privată, conform textului citației, la sediul instituției, în calitate de suspect în dosarul 90/P/2016.
Comunicatul emis tot azi de DNA face cunoscut opiniei publice punctul de vedere al procurorilor, care se referă de data aceasta la președintele Senatului ca persoană publică și nu la persoana privată invitată prin citație, privind comiterea infracțiunilor de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului. Nu vreau să intru în acest moment pe fondul problemei, dar este absurd să fiu bănuit că aș fi vrut să-mi periclitez poziția în societate, să favorizez prin mărturie mincinoasă persoane cu care nu am niciun fel de legături sau afinități. Mai mult, ca unul care respectă rolul Monarhiei pentru Romania în trecut și în prezent, am avut totdeauna o atitudine de dispreț față de demersurile uzurpatoare de calități și drepturi ale celui care se autointitulează Paul de România.
Sigur, în ziua de azi, când trăim într-o republică a procurorilor bazată pe politica dosarelor și cătușelor, alegerea nu o mai pot face cetățenii în mod democratic. Pe 5 iunie vor fi alegeri, dar indiferent pe cine aleg cetățenii, azi deciziile sunt luate de instituțiile de forță care controlează societatea. Aceste instituții au scăpat complet de sub controlul civil obligatoriu„, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, într-un comunicat de presă.
Şeful Senatului a precizat că audierea sa din luna aprilie 2016 a pregătit terenul pentru ceea ce el numeşte „abuzul de drept de azi”.
„Pe data de 15 aprilie 2016, am fost audiat la DNA Brașov în calitate de martor în dosarul retrocedărilor ilegale. Cu acest prilej am răspuns cu bună credință întrebărilor puse de anchetatori, în ciuda faptului că am considerat audierea mea ca fiind în cel mai bun caz un exces de zel din partea DNA. Rechizitoriul inculpaților din dosar era finalizat înaintea audierii mele, dar cineva a dorit să aibă imagini cu președintele Senatului intrând la DNA. Le-a obținut, dar am înțeles azi că nu fotografia și rechizitoriul din dosarul retrocedărilor ilegale au fost motivele principale ale chemării mele în aprilie. Audierea mea din aprilie a pregătit terenul pentru ceea ce numesc eu abuzul de drept de azi„, a spus Tăriceanu.
Oficialul a mai adăugat că face parte „din categoria politicienilor incomozi” şi este convins că acţiunea începută de DNA va continua.
„N-am niciun fel de îndoială că procedura începută azi de procurori va continua, dar nu pentru a face Justiție în acest dosar, ci din alte motive lesne de înțeles. Nu pot să nu remarc aici celeritatea întocmirii dosarului meu de inculpat, în antiteză că praful așezat ani și ani pe unele dosare aflate la DNA. Fac parte din categoria politicienilor incomozi, care are curajul să spună lucrurilor pe nume, într-o Românie care preferă să tacă adesea„, a precizat preşedintele Senatului.
Tăriceanu dă asigurări că va continua lupta pentru revenirea la democraţie, „ca să nu revenim la teroarea anilor 50”.
„Vreau să-i asigur pe toți: prieteni, simpatizanți, presă, opinia publică și persoane care lucrează în prezent chiar la Cotroceni, că voi continua lupta mea pentru revenirea la democrație, la valorile pentru care au murit oameni în 1989 și nu mă voi lăsa intimidat de presiuni venite dinspre cei care au compromis și continuă să compromită Justiția și statul de drept. Mă voi lupta ca să nu revenim la teroarea anilor 50 care, iată, se repetă în zilele noastre„, a mai adăugat Tăriceanu.
Şeful Senatului a spus în încheiere că nu va slăbi presiunile pentru ca „Președintele României și CSAT să-şi facă datoria pentru aflarea adevărului în cazul Hexi-Pharma”.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus efectuarea în urmăririi penale față de Călin Popescu Tăriceanu. Preşedintele Senatului este acuzat de comiterea infracțiunilor de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.
Călin Popescu Tăriceanu a fost audiat ca martor în dosarul „Ferma Băneasa”, însă, spun procurorii, a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei cu toate că se afla sub jurământ.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cadrul actelor de cercetare efectuate pentru lămurirea cauzei referitoare la retrocedarea presupus nelegală a unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa s-a dispus citarea lui Călin Popescu Tăriceanu ca martor. „Această citare a fost necesară în condițiile în care existau indicii că el ar avea cunoștință despre activitatea infracțională a grupului susmenționat, prin prisma relațiilor de afaceri sau de prietenie avute cu membrii acestui grup. Fiind audiat la data de 15 aprilie 2016, în depoziția luată sub jurământ, acesta a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea cercetărilor și a tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată”, se arată în comunicatul DNA.
Concret, Tăriceanu le-a spus procurorilor DNA „în mod nereal că nu a avut cunoștință de achiziționarea drepturilor succesoarele ale lui Al României Paul de către Silberstein Tal, Truică Remus și alții și că nu a discutat cu Truică Remus despre taxele notariale”. „De asemenea, acesta a mai declarat că nu are relații apropiate și nu a păstrat legătura cu inculpații Andronic Dan Cătălin și Silberstein Tal, cu care s-a întâlnit doar sporadic, aflând din presă, ca urmare a comunicatelor DNA, despre acest dosar. A precizat, de asemenea că nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România. A mai precizat, că nu a avut o relație apropiată cu inculpatul Marcovici Marius, ascunzând totodată că are cunoștință de relația acestuia din urmă cu inculpatul Tal Silberstein. Aceste declarații sunt aspecte necorespunzătoare adevărului, fiind contrazise de probatoriul administrat în cauză (declarații ale martorilor, suspecților și alte mijloace de probă)”, se precizează în documentul citat.