În conformitate cu prevederile în vigoare, astăzi este termenul-limită până la care contribuabilii persoane fizice care au realizat venituri pe teritoriul ţării noastre anul trecut trebuie să depună la Fisc Declarația privind veniturile realizate din România (Formularul 200).
Mai exact, documentul trebuie depus pentru fiecare categorie şi sursă de venit de către persoanele fizice care în anul 2015 au realizat, în mod individual sau într-o formă de asociere, venituri în bani și/sau în natură din România, din:
activităţi independente;
cedarea folosinţei bunurilor;
activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real (cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantațiilor viticole, pomicole, arbuștilor fructiferi, creșterea și exploatarea animalelor);
piscicultură și silvicultură (recoltarea şi valorificarea produselor specifice fondului forestier naţional, respectiv a produselor lemnoase şi nelemnoase, precum şi cele obţinute din exploatarea amenajărilor piscicole);
transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise;
operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, precum şi orice alte operaţiuni similare, altele decât cele cu instrumente financiare tranzacţionate pe pieţe autorizate şi supravegheate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare;
jocuri de noroc.
Citeşte şi: ANAF: 25 mai, termenul limită pentru depunerea Declaraţiei 200. Ce rişti dacă nu îţi declari veniturile
Concret, persoanele fizice care au câştigat bani din pariuri online anul trecut trebuie să depună declaraţia de venit până cel târziu diseară. Totuşi, doar cei care au obţinut venituri din jocuri de noroc începând cu 13 februarie 2015 au obligaţia depunerii formularului amintit, întrucât, în perioada 1 ianuarie – 12 februarie a anului trecut, obligaţia calculării şi reţinerii impozitului revenea organizatorilor de jocuri de noroc, ceea ce înseamnă, practic, că cei care au câştigat bani din pariuri online în perioada menţionată anterior nu au obligaţia depunerii declaraţiei 200, scrie avocatnet.
Notă: În data de 13 februarie 2015 a intrat în vigoare Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 92/2014, act normativ care a modificat prevederile din Codul fiscal referitoare la veniturile obţinute din jocuri de noroc.
În schimb, persoanele care au realizat venituri în perioada 13 februarie 2015 – 11 iunie 2015, ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanță, slot-machine, lozuri și festivaluri de poker, pentru care impozitul nu se reține la sursă, au obligaţia depunerii formularului.
În plus, declaraţia trebuie depusă şi de către persoanele care au realizat venituri începând cu 12 iunie 2015, ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanţă şi festivaluri de poker.
Cu alte cuvinte, cei ce au pariat pe platforme online în perioada 13 februarie – 31 decembrie 2015 sunt obligaţi să depună declaraţia 200, cu condiţia să fi şi câştigat (să fi efectuat retrageri în intervalul respectiv). Altfel spus, dacă doar aţi pariat, fără însă a şi retrage bani ulterior, nu aveţi obligaţia depunerii vreunui document la Fisc.
Formularul se completează distinct pentru cele două perioade, respectiv 13 februarie 2015 – 11 iunie 2015 și 12 iunie 2015 – 31 decembrie 2015, cumulat pe fiecare organizator de jocuri de noroc. Totodată, declaraţia se completează distinct pentru fiecare venit brut primit de un participant de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc, indicându-se perioada de realizare a venitului.
Cum se impozitează câştigurile din pariuri sportive?
Potrivit OUG nr. 92/2015, în vigoare din 13 februarie anul trecut, veniturile din jocuri de noroc se impozitează în funcţie de sumele câştigate.
Mai precis, veniturile din jocuri de noroc de până în 15.000 de euro (echivalentul sumei de 66.750 de lei) sunt impozitate cu o cotă de 1%.
Mai departe, veniturile din jocuri de noroc cuprinse între 15.000 şi 100.000 de euro (adică între 66.751 şi 445.000 de lei) se impozitează cu 16%, iar veniturile mai mari de 100.000 euro (peste 445.000 de lei) se taxează cu 25%.
Pentru căştigurile obţinute la case de pariuri sportive stradale (agenţii offline), impozitul este reţinut direct la sursă, în momentul în care jucătorul îşi ridică banii câştigaţi. Aşadar, dacă aţi pariat în 2015 doar la agenţii stradale, nu şi online, nu aveţi vreo obligaţie de declarare la ANAF.