Relațiile Turciei cu Uniunea Europeană sunt foarte importante, dar nu reprezintă „unica opțiune” pentru Ankara, a declarat miercuri Omer Celik, noul ministru pentru afaceri europene al Turciei.
Celik, care l-a înlocuit pe Volkan Bozkir în noul cabinet numit marți de premierul Binali Yildirim, a mai declarat reporterilor că Turcia dorește ca UE să renunțe la „standardele duble” în lupta împotriva terorismului.
Anterior, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a transmis că Turcia nu va lua alte măsuri pentru implementarea acordului cu Uniunea Europeană atât timp cât nu se înregistrează progrese în privința liberalizării regimului de vize pentru cetățenii turci. Erdogan a spus că fondurile promise Turciei de către Uniunea Europeană în cadrul acordului încheiat pe 18 martie nu au fost deocamdată furnizate Ankarei.
”În cazul în care nu se obține niciun rezultat în legătură cu vizele, atunci nicio decizie, nicio lege în cadrul aplicării acordului de readmisie nu va ieși din parlamentul Republicii Turce”, a declarat președintele turc, într-o conferință de presă cu ocazia Summitului Umanitar Mondial de la Istanbul.
La începutul acestei luni, Comisia Europeană a propus scutirea de vize a turcilor care efectuează călătorii de scurtă durată în spațiul Schengen, în anumite condiții, în cadrul acordului convenit perfectat la 18 martie între UE și Turcia privind gestionarea crizei migranților.
Criticat de ONU, dar și de organizații neguvernamentale, acordul dintre UE și Ankara prevede revenirea în Turcia a oricărui migrant sosit în Grecia începând cu 20 martie și care nu a prezentat cerere de azil sau a cărui cerere a fost respinsă.
În schimb, UE se angajează, în schimbul fiecărui migrant sirian retrimis, să ‘reinstaleze’ un altul din Turcia într-o țară membră, în limita a 72.000 de locuri.
Propunerea Comisiei Europene de liberalizare a vizelor pentru cetățenii turci a provocat discuții aprinse, în condițiile în care Ankara mai are de îndeplinit cinci din cele 72 de condiții stabilite de UE. Printre aceste criterii sunt creșterea eficienței luptei anticorupție, negocierea unui acord-cadru cu Europol și o revizuire a legislației turce privind terorismul.
În urmă cu două săptămâni, Parlamentul European a anunțat că nu va lua în discuție propunerea de liberalizare a vizelor până când Ankara nu își va modifica legislația antiteroristă.
Președintele turc a reacționat imediat, subliniind că Ankara nu va primi instrucțiuni de la Europa în legătură cu amendarea legislației antiteroriste din Turcia. Mai mult, Recep Tayyip Erdogan a acuzat țările europene că ele însele reprezintă un refugiu sigur pentru aripile politice ale unor grupări teroriste și a estimat că UE este cea care trebuie să-și modifice legile antiteroriste.