Ce decizii au fost luate la NATO. Băsescu vorbeşte de un succes

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, la întoarcerea din Statele Unite, că textul declaraţiei Consiliului NATO, adoptată la summitul de la Chicago, confirmă instituirea unui parteneriat strategic între NATO şi Uniunea Europeană, parteneriat pe care România îl susţine de opt ani. Totodată, scutul antirachetă va deveni al treilea pilon de securitate al NATO începând de 2015.
Romania TV
22 mai 2012, 09:22
Ce decizii au fost luate la NATO. Băsescu vorbeşte de un succes

„După Chicago, avem un altfel de NATO. Unul care îşi asumă şi responsabilităţi politice şi tendinţa acestei organizaţii este să devină o organizaţie globală. Este în opinia mea un summit care conturează profilul politic, nu doar cel militar al Alianţei”, a declarat Traian Băsescu, la sosirea în ţară.

Din punctul de vedere al României, preşedintele a apreciat că summitul este un succes, partea română văzându-şi toate obiectivele incluse în Declaraţia Consiliului NATO.

„Declaraţia summitului acoperă integral mandatul stabilit de CSAT în urmă cu un an în urmă. Spre exemplu, la articolul 48 face trimitere directă la politice de securitate regională: Marea Neagră cu zona extinsă, Balcanii de Vest. La articolul 47 găsim una din priorităţile de politică externă şi de securitate ale României, anume referirea la conflictele îngheţate, cu trimitere directă la conflictul din Transnistria, căruia NATO îi prevede o soluţionare pe cale diplomatică”, a precizat preşedintele.

Băsescu a spus că a venit ca o surpriză conţinutul articolului 20 al Declaraţiei, în care vede confirmarea liniei de politică externă a României în ultimii opt ani. „NATO şi UE au aceleaţi valori şi interese strategice. UE este un partener unic şi esenţial pentru NATO (…) Consolidarea deplină a acestui parteneriat strategic conform celor convenite de cele două organizaţii şi aşa cum s-a consfinţit în conceptul strategic al Alianţei este deosebit de importantă în actualul climat de austeritate”, se arată în declaraţie.

„Pentru noi, a fost o surpriză această abordarea. A fost negociată la nivelul Consiliului European de către secretarul general NATO. Formularea confirmă o viziune corectă a României legată de parteneriatul strategic cu SUA (…) Confirmarea parteneriatului strategic dintre NATO şi UE este confirmarea că România a avut o viziune corectă de mulţi ani, de 8 ani. Este o realitate a zilelor noastre şi tebuie să ţinem cont de ea”, a spus Băsescu arătând că poziţia NATO arată că nu au fost întemeiate criticile ee i s-au adus în legătură cu politica externă pe care dus-o în mandatele sale ca preşedinte.

„NATO şi UE îşi pun resursele la un loc, ceea ce face Alianţa mai solidă, mai coezivă şi mai eficientă. Se măreşte consistent profilul politic al NATO. Obiectivul de întărire şi consolidare a securităţii statelor membre a fost atins, iar mandatul dat de CSAT a fost îndeplinit”, a apreciat Băsescu.

NATO a decis să deruleze operaţiuni miliatare în Afganistan până la finele lui 2014, urmând ca misiunea Alianţei să devină o misiune de asistenţă tehnică şi de suport logistic şi financiar pentru administraţia afgană şi forţele de securitate afgane. Prezenţa militară consistentă a Românei în teatrele de operaţiuni ale NATO ar putea să determine o reducere a contribuţiilor financiare ale statului român la bugetul comun al alianţei.

De asemenea, România şi Statele Unite vor putea să discute după 2015 despre includerea scutului antirachetă ca al treilea pilon de securitate NATO, alături de forţele convenţionale şi forţa de descurajare nucleară. „Capabilităţile antirachetă instalate pe teritoriul României vor deveni operaţionale în 2015. După această dată, România şi SUA vor discuta integrarea acestui sistem în sistemul NATO. Elementele pe care le aduce acest sistem sunt de ultimă generaţie şi probabil dezvoltarea în teritoriu a celorlalte state va fi la acelaşi standard tehnic”, a precizat şeful statuui.

Consiliul NATO a adoptat şi „smart defense” prin care aliaţii îşi pun loc capabilităţile pentru a-şi economisi resursele. „România poate să apeleze la pregătirea piloţilor pe simulatoarele altor state, plătind desigur, dar fără să investească sume mari în achiziţionarea simulatoarelor. Un alt exemplu, produs chiar în timpul summitului: 13 state, printre care şi România, au aderat la programul AEGIS, o structură militară de 5 avioane fără pilot ce vor fi, în funcţie de nevoile celor 13 state, la dispoziţie pentru culegere de informaţii terestre. România dispune de un sistem de drone, dar noua generaţie de avioane fără pilot este mult mai performantă. Ne unim toţi şi plătim cât utilizăm”, a exemplificat Băsescu.

El a arătat că „smart defense” s-ar putea să nu se dovedească un sistem viabil pe termen lung, dar în perioada de criză „smart defense” este viabil şi răspunde nevoii de a cheltui ceva mai puţin pentru menţinerea capabilităţilor statelor NATO.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Peste 1,1 milione de români s-au prezentat la vot. Update
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
S-a împușcat în cap. Tragedie șocantă în România
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Alegeri Prezidențiale 2024 | Surpriza cifrelor de la ora 10:00. Așa ceva nu s-a mai întâmplat din 2019
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la vot în timp real
substantial.ro
Caiacist în stare critică după o operațiune de amputare în Tasmania
MediaFlux
LOVITURĂ PENTRU ROMÂNI! FACTURILE LA ENERGIE EXPLODEAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy