Bugetul statului a ajuns aproape pe zero după primele patru luni, în special din cauza scăderii încasărilor din TVA

Bugetului general consolidat al statului a fost aproape de echilibru după primele patru luni din acest an, înregistrând un excedent nesemnificativ, de 0,02% din PIB sau 130 milioane lei, cu mult sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, în special ca urmare a reducerii încasărilor din taxa pe valoarea adăugată (TVA) cu 8,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, arată datele publicate, miercuri, de Ministerul Finanţelor.
Iulian Tudor
25 mai 2016, 18:32
Bugetul statului a ajuns aproape pe zero după primele patru luni, în special din cauza scăderii încasărilor din TVA

Bugetul general consolidat cuprinde atât bugetul de stat, din care se fac cheltuielile curente ale statului, cât şi bugetele sociale, categorie în care intră bugetul pensiilor publice şi cel de şomaj.

În primele patru luni ale anului trecut, execuţia bugetară a consemnat un excedent de 5,96 miliarde lei, echivalent cu 0,84% din PIB. După primele trei luni din acest an, bugetul înregistra un excedent de 3 miliarde lei.

Veniturile bugetului general consolidat au însumat în perioada ianuarie – aprilie 73,9 miliarde lei, sau 9,8% din PIB, în scădere cu 2,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Totuşi, Ministerul Finanţelor susţine că veniturile bugetare colectate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) au fost de 66,6 miliarde de lei în primele patru luni, „cu 1% mai mult faţă de perioada similară a anului 2015 şi cu 3% mai mari faţă de programul aferent acestora”, se afirmă în comunicatul privind execuţia bugetară.

Cel mai mare declin s-a înregistrat, după primele patru luni, la încasările din TVA, care au scăzut cu 8,8% faţă de perioada echivalentă a anului trecut.

INS: România a înregistrat o creştere economică de 4,3% în primul trimestru

Ministerul motivează evoluţia prin reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie, şi de la 24% la 9% pentru alimente, de la 1 iunie 2015.

„De asemenea, rambursările de TVA au fost cu 254,8 milioane de lei mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, reprezentând 5,1 miliarde de lei”, afirmă Ministerul Finanţelor, citat de news.ro.

Explicaţia este respinsă de fostul şef al ANAF, Gelu Diaconu, care susţine că, doar în luna aprilie, încasările din TVA au scăzut cu 1,5 miliarde lei, sau aproape 30%, faţă de aprilie 2015 şi au fost cu 824 milioane lei sub nivelul programat.

Fostul şef al ANAF susţine că evoluţia poate fi pusă doar pe seama evaziunii în creştere, în condiţiile în care consumul a crescut puternic de la începutul acestui an, cu aproape 20%, potrivit datelor oficiale.

În schimb, încasările din impozitul pe profit au crescut cu 12% în primele patru luni faţă de perioada similară din 2015, contribuţiile la sistemul public de pensii – cu 5,5%, veniturile din impozitul pe salarii şi venit – cu 3,5%, iar cele din accize – cu 2,7%.

De asemenea, taxele pe utilizarea bunurilor, care includ în special taxele pe jocuri de noroc, au adus încasări mai mari cu 13,5% în primele patru luni.

Administraţiile locale au încasat venituri nefiscale mai mari cu 16,4%, în timp ce taxa pe utilizarea bunurilor a generat venituri mai mici cu 3%.

Cel mai mare declin s-a înregistrat la impozitele şi taxele pe proprietate, care au adus încasări mai mici cu 20,6%, din cauza amânării cu două luni a termenului de plată pentru impozitul pe proprietate.

Termenul s-a extins până la 30 iunie, dată până la care se aplică o reducere de 10% la plata integrală a impozitului pe locuinţă, terenuri şi maşini.

Cheltuielile bugetului general consolidate au însumat 73,8 miliarde de lei, în urcare cu 5,3% faţă de primele patru luni din 2015, în termeni nominali, dar s-au redus cu 0,1 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Astfel, cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 8,4%, influenţate de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2015, de 12% pentru personalul din administraţia locală, de 25% pentru angajaţii din sănătate şi cei din sistemul de asistenţă socială, de 15% pentru angajaţii din învăţământ şi de 10% pentru ceilalţi bugetari.

De asemenea, la acestea a contribuit şi majorarea salariului minim brut pe ţară cu 75 de lei, de la 1 iulie 2015.

Pentru bunuri şi servicii s-a cheltuit cu 2,7% mai mult, iar cheltuielile cu asistenţa socială au avansat cu 7%, după majorarea punctului de pensie cu 5% de la 1 ianuarie 2016 şi dublarea alocaţiei de stat pentru copii, de la 1 iunie 2015.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 7,2 miliarde lei, respectiv 0,9% din PIB, în creştere cu circa 35% faţă de primele patru luni din 2015, susţine Ministerul Finanţelor.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se achită până la 9.720 lei anual
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Milioane de români vor plăti aproape dublu de la 1 ianuarie. Lista prețurilor
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Proprietarii de case și terenuri, obligați să plătească. Taxe majorate cu 38% din 2025. NU scapă nimeni
StirileBZI
Această plantă nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun! Atrage banii și bunăstarea
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Fondurile de pensii private din România înregistrează o creștere semnificativă a activelor
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători