„În prezent, modalitatea de stabilire a costului unei gigacalorii și de distribuire a costurilor între cele două forme de energie obținute prin cogenerare (electrică și termică) este incorectă și avantajează în mod nelegal și netemeinic energia electrică. Mecanismul de determinare a prețurilor la energia termică și electrică în cogenerare, stabilit de ANRE, încalcă cadrul legal aplicabil pentru stabilirea sau ajustarea prețului energiei termice și a bonusului prevăzut de schema de sprijin de promovare a cogenerării de înaltă eficiență în România„, a precizat sursă citată.
PMB a menționat că metodologiile relevă existența unei subvenții încrucișate între energia electrică și energia termică, încălcându-se astfel prevederile legale care interzic subvenția încrucișată.
„Adică, dacă eu produc energie termică mai ieftin, prețul să reflecte consumul real pentru producerea acestei forme de energie. Pentru că în acest moment prețul este stabilit ca și cum aș produce doar energie termică, nu și electrică. Sistemul de cogenerare a fost făcut să reducă prețul energiei termice. De ce avem un sistem performant dacă prețul energiei termice crește constant?„, spune Andreea Miu, membru în CA al RADET.
Prevederile atacate din cuprinsul HG 1215/ 2009 încalcă dreptul legal aplicabil pentru stabilirea/ ajustarea prețului energiei termice și a bonusului prevăzut de schema de sprijin de promovare a cogenerării de înaltă eficiență, se arată în comunicat.
„În cazul în care se admit acțiunile formulate de RADET și Primăria Municipiului București, prețul final plătit de către consumator ar fi mai mic și ar exista fonduri pentru realizarea de investiții atât de necesare întreținerii sistemului de termoficare, vechi de peste 60 de ani. Ordinele contestate au ca efect impunerea unor clauze abuzive în raporturile contractuale dintre RADET și ELCEN. De asemenea, sunt încălcate numeroase principii: cel al transparenței prețurilor și costurilor utilizate în stabilirea acestora, cel al dreptului la informare, al accesibilității prețului pentru consumatori, al protejării interesului public și cel al protecției consumatorilor”, a mai precizat PMB.
Obiectul dosarelor aflate pe rolul instanțelor de judecată îl constituie: ordinele naționale și deciziile pentru producător, metodologiile de stabilire și ajustare a prețurilor pentru energie electrică și termică produsă în cogenerare, Hotărârea de Guvern privind stabilirea criteriilor și condițiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență.