Vasile Dîncu: CCR să spună că abuzul în serviciu trebuie mult mai bine definit în legislaţia noastră

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, joi, că problema abuzului în serviciu trebuie să fie clarificată în legislaţia românească şi că speră ca judecătorii CCR să lămurească această chestiune. Întrebat dacă este pentru adoptarea unei decizii a CCR de dezincriminare a abuzului în serviciu în forma prevăzută în legislaţia actuală, Dîncu a răspuns afirmativ.
Iulian Tudor
26 mai 2016, 14:19
Vasile Dîncu: CCR să spună că abuzul în serviciu trebuie mult mai bine definit în legislaţia noastră

Primarului nu poți să îi ceri, fiindcă nu este o funcție desemnată, constituțional nu poți să îi ceri să fie pregătit pentru această funcție, dar poți să îi ceri ca, după ce a fost ales, să parcurgă un anumit tip de formare, pentru că foarte mulți primari, asociațiile vin și ne spun un lucru care mi se pare foarte important: ‘Noi suntem puși să decidem, ni se cere să decidem și plătim pentru greșelile pe care le facem sau pentru că le fac ceilalți, cu toate că nu suntem specializați în administrație, cu toate că ne-au semnat înaintea noastră juristul, au semnat alți’. (…) Această frică face de exemplu ca acum și partidele să ne spună că nu au putut întotdeauna să găsească pe cei mai buni oameni pe liste pentru că sunt oameni care au renunțat datorită faptului că mandatele nu sunt clare și inclusiv abuzul în serviciu ar trebui, nu știu ce a spus Curtea Constituțională, (…) sper să spună că abuzul în serviciu trebuie mult mai bine definit și reglementat în legislația noastră„, a afirmat Vasile Dîncu, la Interviurile Europa FM.

Întrebat dacă este pentru adoptarea unei decizii de dezincriminare a abuzului în serviciu în forma prevăzută în momentul de față în legislație, Vasile Dîncu a spus că trebuie să fie definite foarte clar mandatele.

Trebuie să fie definite foarte clar mandatele. Ăsta este un lucru foarte important pe care o să-l facem noi prin legea, legile noi, schimbările din legile care guvernează administrația centrală și locală. Apoi trebuie să vedem în ce măsură anumite tipuri de atribuții până la urmă le poate exercita exclusiv primarul, în ce măsură avem o responsabilitate colectivă șamd„, a precizat Dîncu.

Vicepremierul a arătat că nu știe ce efecte are dezincriminarea. „Eu nu sunt jurist și nu știu ce înseamnă dezincriminare în mod clar și ce efecte are dezincriminarea. Eu nu mă refer la acest lucru. Mă refer la clarificarea mandatelor. Adică trebuie să știm foarte clar, pentru că probabil că unele lucruri din abuzul în serviciu sunt făcute cu, să spunem, cu (…) rea-intenție, altele sunt făcute din neștiință”, a spus Dîncu.

Potrivit acestuia, nici Parlamentul și nici Guvernul nu au adus în legislație clarificările necesare. „Nu este atribuția Curții Constituționale (să clarifice — n.r.) decât în momentul în care nici Parlamentul și nici Guvernul nu au adus în legislație clarificările necesare. (…) Eu vorbeam despre ceea ce facem noi: vom aduce în noua lege și va ajunge în Parlament, Parlamentul sigur că va aproba sau nu ordonanța respectivă, dar vom aduce aceste clarificări necesare din punct de vedere tehnic, să spunem așa. În rest, sigur că sistemul legislativ din România va stabili, prin multele instanțe pe care le are, ce este bine sau nu pentru România„, a precizat vicepremierul.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că, în cazul în care abuzul în serviciu va fi dezincriminat, vor fi închise 865 de dosare privind achiziţii publice, cu prejudicii de milioane de euro.

Curtea Constituţională a amânat pentru 15 iunie pronunţarea în cazul excepţiilor de neconstituţionalitate privind abuzul în serviciu. Ședința de marți a durat mai bine de 8 ore, dar nu s-a ajuns la nicio decizie.

Una dintre excepții a fost ridicată de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, trimisă în judecată pentru abuz în serviciu.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Elena, soția lui Ianis Hagi, în fața celui mai mare test. Nota primită
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Statul va controla banii românilor. Rămâi fără toți banii adunați: Extrem de riscant
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
AMENINȚAREA NUCLEARĂ: O NOUĂ CURSĂ A ÎNARMĂRII ÎNTRE SUA, RUSIA ȘI CHINA?
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'