La aproape două luni de la adoptarea OUG privind campania de atragere de fonduri pentru achiziţia sculpturii, guvernanţii şi-au dat seama că mecanismul de colectare instituit prin OUG nr .10/2016 s-a dovedit insuficient pentru atragerea sumei care va completa fondurile alocate de la bugetul de stat, precum şi de faptul că timpul rămas pentru finalizarea colectei publice este foarte scurt în raport cu suma necesară. Astfel, pentru ca achiziţia să poată fi dusă la bun sfârşit, Executivul arată că este nevoie de crearea mecanismelor de colaborare cu persoanele juridice interesate, potrivit Mediafax.
„Astfel, în prezent prin măsurile luate s-a constatat că pentru realizarea unei campanii vaste şi de largă anvergură de strângere de fonduri, anumite mecanisme nu au fost avute în vedere de OUG nr. 10/2016 şi, prin urmare, nu există temeiul legal pentru utilizarea acestora. Astfel, în lipsa unor prevederi exprese, este imposibilă acceptarea propunerilor de sprijinire a campaniei de strângere de fonduri venite din partea sectorului privat. În acest context, este necesară completarea ordonanţei cu prevederi care să permită şi alte pârghii de strângere a donaţiilor (spre exemplu, parteneriate cu ONG, utilizarea colectării prin serviciile de mesagerie scurtă-SMS, donaţii on-line etc.), precum şi prin diferitele colaborări cu persoanele juridice din sectorul privat care sunt în măsură să acorde sprijin în campania de strângere de fonduri. Având în vedere că mediul on-line este în mare măsură un mediu propice şi foarte utilizat la acest moment, se impune luarea de măsuri legislative şi administrative pentru asigurarea diferitelor metode de colectare prin instrumente de plată electronice. În acest sens, menţionăm ca modalităţi de colectare: S.M.S.-uri, Servicii de tip „Teledon”, licitaţii publice, cutii virtuale de donaţie, evenimente speciale organizate în acest scop„, se arată în nota de fundamentare a OUG.
Potrivit proiectului de ordonanţă, Ministerul Culturii poate încheia contracte cu persoane juridice de drept privat cu sau fără scop lucrativ, pentru a sprijini colectarea fondurilor, în numele, pe seama Ministerului Culturii şi în scopul achiziţionării sculpturii.
Persoanele juridice vor fi selectate in conditii transparente şi nediscirminatorii, având la baza capacitatea administrativă a acestora de a sprijini colectarea fondurilor şi/sau experienţă în colectarea donaţiilor. Cerinţele minime privind capacitatea administrativă de a sprijini colectarea fondurilor şi/sau experienţa în colectarea donaţiilor vor fi stabilite prin ordin al Ministrului Culturii. Persoanele juridice vor deschide pentru colectarea donaţiilor conturi proprii, distincte, prin intermediul cărora urmează a se derula doar operaţiuni de încasare a donaţiilor şi, respectiv de virare către contul deschis de Ministerul Culturii la Trezorerie, mai prevede actul normativ.
Guvenul României şi Ministerul Culturii au lansat oficial în urmă cu o săptămână campania de susţinere a subscripţiei naţionale pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi ”Cuminţenia pământului”. Campania se va derula până pe 30 septembrie şi are nevoie de un sprijin cât mai larg.
Achiziţia operei se va face printr-un efort conjugat al statului român şi al cetăţenilor: suma de cinci milioane de euro va fi alocată de Guvern şi e nevoie ca şase milioane de euro să fie colectate cu ajutorul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice.
CITEŞTE ŞI: Dacian Cioloş îşi donează salariul pe luna aprilie pentru campania „Cuminţenia Pământului”