În cazul deputatului Ionaș Florin Urcan, ANI a solicitat încetarea de drept a mandatului de deputat, în conformitate cu prevederile legale potrivit cărora „președintele Camerei ia act de situația de încetare a mandatului de deputat (…) și supune votului plenului Camerei (…) adoptarea hotărârii prin care se vacantează locul de deputat”.
„ANI a constatat la data de 4 noiembrie 2013 faptul că Urcan Ionaș Florin, la data faptelor primar al orașului Luduș, județul Mureș, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului 2008 — 2012, întrucât a deținut, simultan, atât funcția de ales local, cât și calitatea de reprezentant din partea autorității publice locale în cadrul Consiliului de Administrație al Grupului Școlar Industrial Luduș, precum și calitatea de administrator în cadrul a două societăți comerciale. Raportul de evaluare a stării de incompatibilitate în cazul deputatului Urcan Ionaș Florin a rămas definitiv și irevocabil prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 924 din 23 martie 2016„, se precizează în comunicat.
În cazul deputatului Florin Costin Pâslaru, ANI a solicitat aplicarea sancțiunii disciplinare constând în diminuarea indemnizației cu 10% pe o perioadă de maximum trei luni, pentru încălcarea legislației privind conflictul de interese, abatere disciplinară prevăzută în Statutul deputaților și al senatorilor.
„ANI a constatat la data de 8 noiembrie 2011 faptul că Pâslaru Florin Costin, deputat în Parlamentul României, a propus angajarea și a avizat contractul individual de muncă privind angajarea fiului său în cadrul Biroului Parlamentar — Circumscripția electorală nr.18 Galați, încălcând astfel prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003. Raportul de evaluare privind încălcarea de către Pâslaru Florin Costin a regimului juridic al conflictului de interese a rămas definitiv și irevocabil prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 1502 din 18 mai 2016„, se mai arată în comunicat.