„Este o altă abordare a președintelui. Avem o Constituție care-ți permite să ai oricare din aceste două abordări și depinde cât de dedicat ești. Spre exemplu, vorbele președintelui României să nu credeți că rămân în țară. Orice declarație a șefului statului român, indiferent pe ce temă, este în briefingul oricărui omolog din Europa și din NATO în câteva minute, depinde când își citesc briefingul pe internațional. (…) Eu primeam dimineață, aveam pe pe birou, toate declarațiile făcute de șefi de stat și de șefi de guvern din NATO și din UE. (…) Ori acest lucru se întâmplă și cu declarațiile domnului Iohannis, au același tratament. Ori, mie mi se pare că, de multe ori, în declarațiile sale, omite partea de substanță care vizează direct România, interesele României și punctul de vedere al domniei sale, nu al cuiva care-i scrie un discurs a la Mihalache„, a declarat Traian Băsescu, întrebat ce opinie are despre faptul că prin modul de a-și desfășura activitatea președintele Klaus Iohannis pare un șef de stat nu la fel de implicat, „jucător care se bagă în tot și în toate”, așa cum era el.
Fostul șef al statului a adăugat că a văzut mulți oameni politici, dar dintre respectivii „puțini” a văzut „ieșind cu bilețelul în față să citească tot timpul”. „Pentru că, de fapt, pe tine te aude o națiune întreagă, în primul rând, când vorbești. Ce a spus președintele este de interes pentru orice român, aproape. E, când nu simte românul că acele cuvinte vin din capul tău și din sufletul tău, este greu să le și rețină. Atunci când le spui ca urmare a ceea ce gândești și a ceea ce simți, se simte. (…) E un mod de abordare a domniei sale, dar, repet, Constituția României este scrisă de așa natură că-ți permite să ai un mandat în care să te simți foarte comod, sau poți să fii foarte implicat. Acel drept de a veghea asupra instituțiilor statului îți dă dreptul să ai puncte de vedere aproape despre tot și toate, tot ce fac instituțiile, bun sau rău„, a declarat Băsescu.
Despre faptul că în vizită oficială la Washington a mers premierul Dacian Cioloș și nu președintele Klaus Iohannis, Băsescu a spus că poate fi „un semn rău”, dar că, pe de altă parte, trebuie ținut cont și de faptul că administrația americană se va schimba peste câteva luni.
„Greu de spus, dar nu este un semn bun. Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem că această administrație își încheie mandatul peste câteva luni. Președintele ar trebui să facă o vizită cât se poate de repede după instalarea noii administrații. Pentru că acum, dacă era un punct de discutat cu americanii de la nivelul președintelui României era legat de Summit-ul NATO de la Varșovia care va fi în luna iunie. Unde noi părem a fi plecat foarte târziu pe ideea de consolidare a flancului sud-estic al NATO și o să rămânem cam cu ce am obținut eu în Țara Galilor la Newport„, a declarat fostul președinte Băsescu.
CITEŞTE ŞI: Traian Băsescu: Dan Condrea nu putea să îşi dezvolte firma fără sprijinul unor instituţii