„Această poziție relevă o ignorare a situației reale pe care atât România, cât și Aliații săi au explicat-o în repetate rânduri în ceea ce privește caracterul pur defensiv al sistemului de apărare antirachetă. Ar putea fi, totodată, interpretată ca o amenințare la adresa securității regionale. Reamintim că prevederile Acordului bilateral dintre România și SUA în domeniul apărării antirachetă reglementează cu strictețe caracterul defensiv al sistemului de la Deveselu și conformitatea acestuia cu prevederile Cartei ONU. MAE reiterează că acest sistem nu este îndreptat împotriva Federației Ruse sau a altui stat„, se arată în comunicatul MAE.
MAE vorbește în precizările sale despre „distorsionarea repetată” a realităților. „Distorsionarea repetată a acestor realități nu face decât să mențină o atmosferă tensionată, în contradicție cu spiritul de deschidere manifestat de România și Aliații săi pe tema apărării antirachetă. În plus, este surprinzătoare plasarea acestui subiect în cadrul regional de securitate, în condițiile în care, sunt binecunoscute cauzele evoluțiilor preocupante din ultimii ani în materie de securitate regională„, mai susține MAE.
Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat România şi Polonia, suţinând că cele două state din Europa de Est ar putea să ajungă în raza de acţiune a rachetelor ruseşti doar pentru că deţin elemente ale scutului antirachetă american, pe care Moscova îl consideră un risc pentru securitatea naţională, scrie Reuters.
De asemenea, liderul rus a precizat că Kremlinul a atras atenţia în mod repetat că va lua măsuri represive împotriva statelor care adăpostesc scutul antirachetă american, însă Washington-ul şi aliaţii săi au ales să ignore toate avertismentele.