„Votul uninominal pur ar favoriza, în primul rând, PDL şi ar defavoriza partidele aşa-zis extremiste sau mai fistichii, gen Dan Diaconescu, pentru că acest partid a lui Dan Diaconescu ia voturile în primul rând de la PDL şi apoi de la celelalte partide”, a afirmat Hrebenciuc.
El a spus că la proiectul privind sistemul uninominal s-a decis eliminarea pragului electoral deoarece exista riscul ca aceia care câştigă colegiul să piardă mandatul dacă partidul lor nu atingea pragul de 5%.
„Pe actuala lege, 25% din cei care au câştigat colegiul nu au intrat în Parlament. Dacă am fi avut prag, acum riscam ca şi de această dată cei de pe primul loc să nu intre în Parlament, pentru că partidul lor nu făcea 5%. Ne-a obligat viaţa”, a spus Hrebenciuc.
El a mai arătat că este corect să fie nemulţumiţi de reprezentativitate, arătând că „atât timp cât există reprezentativitatea partidelor gen Dan Diaconescu se poate sta de vorbă pe acest subiect”.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 180 voturi „pentru”, 30 „împotrivă” şi 26 abţineri, proiectul privind sistemul de vot uninominal iniţiat de Crin Antonescu şi Victor Ponta, respingând toate amendamentele PDL şi UDMR.
Proiectul prevede că vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat, iar, suplimentar, în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar.
Pragul electoral a fost eliminat şi a fost adoptată o prevedere potrivit căreia delimitarea colegiilor va rămâne aceeaşi ca în 2008.
PDL a anunţat că va ataca la Curtea COnstituţională legea privind sistemul uninominal de vot propusă de USL şi votată marţi de către Camera Deputaţilor.