Lia Olguţa Vasilescu, la DNA: Este acuzată de spălare de bani, cu care a plătit concertul lui Goran Bregovic

Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, a ajuns luni dimineaţă la DNA, fiind citată de procurori în dosarul în care este anchetată. La ieşire, Lia Olguţa Vasilescu a declarat că s-a extins cercetarea pe numele ei, fiind acuzată de o nouă spălare de bani, pe lângă acuzaţiile mai vechi, de luare de mită, folosirea autorităţii şi spălare de bani.
Iulian Tudor
30 mai 2016, 08:42
Lia Olguţa Vasilescu, la DNA: Este acuzată de spălare de bani, cu care a plătit concertul lui Goran Bregovic

UPDATE Direcţia Naţională Anticorupţie anunţă într-un comunicat de presă că Lia Olguţa Vasilescu este cercetată într-un nou dosar de spălare de bani, alături de alţi doi inculpaţi.

Potrivit DNA, Lia Olguţa Vasilescu ar fi primit 25.000 de euro cash de la un om de afaceri, pe care i-a dat mai departe pentru plata unui concert cu Goran Bregovici în campania electorală din 2012.

COMUNICAT DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale față de inculpaţii: 

VASILESCU LIA OLGUŢA, primar al municipiului Craiova, sub aspectul săvârşirii unei noi infracțiuni de spălare a banilor, 

PREDA RADU COSMIN, administratorul public al Craiovei, sub aspectul săvârșirii unei noi infracțiuni de instigare la spălare de bani, 

POPESCU ELENA DANIELA, reprezentant al unei asociații non profit, sub aspectul săvârșirii unei noi infracţiuni de spălare a banilor. 

În dosarul respectiv cei trei inculpaţi mai sunt acuzaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită (4 infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (3 infracțiuni) şi spălare de bani (VASILESCU LIA OLGUŢA), două infracțiuni de complicitate la luare de mită (PREDA RADU COSMIN) şi patru infracțiuni de complicitate la luare de mită (POPESCU ELENA DANIELA).

Din ordonanța prin care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru noile fapte, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, desfăşurată în anul 2012, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Vasilescu Lia Olguța, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic.

În cadrul „donațiilor” estimate la 135.907 euro, care au constat în realizarea de materiale electorale şi susţinerea de spectacole, inculpata Vasilescu Lia Olguța a primit de la un om de afaceri, ca urmare a exercitării influenţei sale politice, suma de 25.000 euro pentru plata concertului susţinut de un artist străin, bani pe care i-a remis cash (plus încă 25.000 euro, a căror provenienţă nu este stabilită), în preziua concertului din 14.05.2012, unei persoane organizator evenimente. Aceasta din urmă a achitat suma totală de 50.000 euro staff-ului artistului respectiv, conform contractului depus la dosarul cauzei. Prin această activitate, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a folosit suma respectivă cunoscând că provine din săvârşirea unei infracţiuni.

Într-un context diferit, în cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguța a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, pentru și printr-o asociație non profit, cu titlu de mită, mai multe sume de bani, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

Referitor la sumele de bani pretinse şi primite de inculpata Vasilescu Lia Olguţa cu ajutorul inculpaţilor Preda Radu şi Popescu Elena Daniela, din probele administrate a rezultat că inculpata Popescu Elena Daniela, preşedinte al asociaţiei, în cunoştinţă de cauză, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunoştea provenienţa şi modul real de obţinere a sumelor de bani intrate în contul asociaţiei cu titlu de sponsorizări, a acceptat încheierea a trei contracte de sponsorizare, iar ulterior a dispus transferul sumei de 316.471 lei, în luna iunie 2014, din contul asociaţiei în contul unei societăţi comerciale, în scopul disimulării adevăratei naturi a provenienţei acesteia, cunoscând că provine din săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și noile acuzații, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. 

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


UPDATE Lia Olguţa Vasilescu a ieşit de la DNA. Ea a declarat că s-a extins cercetarea penală pe numele ei, fiind acuzată de o nouă spălare de bani, pe lângă acuzaţiile mai vechi de luare de mită, folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani.

„Trebuia să mă plimb şi eu pe aici, asta e situaţia… Dosarul mi se pare aberant, în secolul XX primarii erau premiaţi pentru că boierii le făceau donaţii, ca să poată să facă parcuri, muzee. În secolul XXI primarul e chemat la DNA pentru că a văruit nişte faţade în oraşul său.

Se leagă de aceeaşi poveste, este încă o încadrare, nu e nimic modificat, e de campanie electorală. Nu e nicio măsură preventivă, deocamdată”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu la ieşirea de la DNA.

Ea îşi afirmă nevinovăţia şi nu renunţă la candidatura la primărie, a răspuns la întrebarea dacă imaginea ei este afectată de acest dosar:

„Vedem la vot, îi invit pe cetăţeni să se exprime… Dacă un primar nu ar trebui să facă nimic 4 ani şi să răspundă penal pentru că a văruit nişte faţade. Dacă ar fi s-o iau de la capăt, aş face acelaşi lucru. Acei bani nu au ajuns în buzunarul meu, acei bani se reflectă în faţadele văruite. Nu au primit niciun fel de avantaje, mulţi afacerişti nu au legătură cu primăria, doar sunt oameni de afaceri din oraş. Le-am spus tuturor care vor să ne ajute, au venit mulţi dintre ei, unii care aveau contracte, alţii care nu aveau”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Primarul Craiovei a mai arătat că a făcut plângere la CSM împotriva procurorilor care o anchetează şi că aşteaptă un răspuns de la Consiliu, în caz contrar ameninţând că face publice probele pe care le are împotriva acestora.

„Eu am făcut deja o plângere către CSM acum două săptămâni, nu am primit răspuns despre cum s-au anchetat martorii. Sper să mă cheme şi pe mine să le arăt, dacă nu mă cheamă fac probele publice. Sunt nevinovată în dosar, niciun judecător normal nu poate să mă condamne pentru ce e în acest dosar. Dacă CSM nu ia măsuri, voi face publice aceste dovezi. Nu am dat niciun fel de declaraţie, mi se pare un dosar cusut cu aţă albă, dar vă spun că este de campanie electorală şi trebuie să-l înţelegem, PSD nu are voie să câştige în Craiova şi se fac demersuri în acest sens. Săptămâna trecută la uşile oamenilor au venit oameni care au spus „luni se va întâmpla ceva, Olguţa nu va mai avea voie să candideze”, a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.


Lia Olguța Vasilescu a fost chemată pentru a i se comunica că procurorii au dispus extinderea cercetărilor, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres.

„Mă aştept la ce e mai rău, că e ultima săptămână de campanie”, a declarat ea.

Ea este acuzată de luare de mită (patru infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (trei infracțiuni) și spălare de bani.

Lia Olguţa Vasilescu a fost reţinută la sfârşitul lunii martie în acest dosar, însă judecătorii au decis ca ea să fie cercetată în stare de libertate.

Lia Olguța Vasilescu este acuzată că şi-a folosit influenţa ca vicepreşedinte al PSD Dolj pentru a obţine sponsorizări de la oameni de afaceri pentru campania electorală din 2012 şi că a primit apoi mită în calitate de primar.

Acuzațiile aduse de procurori se referă la sponsorizări pentru campania electorală din 2012. Potrivit DNA, mai mulți oameni de afaceri „au fost determinați de candidatul Vasilescu Lia Olguța, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic”.

Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că nu renunţă la candidatura pentru un nou mandat la Primăria Craiovei.

„Bineinteles, voi candida la Primaria Craiovei. Probabil ca o sa imi mai faca 20 de dosare, dar important e sa gasesc un judecator corect. Eu zic ca trebuie sa mai fie si oameni de curaj in tara asta”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu la România TV după eliberarea ei din arest.

Citeşte şi: Lia Olguţa Vasilescu, PRIMUL INTERVIU după eliberare. Nu renunţă la candidatura la primărie VIDEO

Spynews
Emoții mari pentru Vlad Pascu! Zi decisivă pentru șoferul drogat care a produs accidentul de la 2 Mai
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Vacanța li s-a transformat într-un coșmar. Ce au putut să pățească niște turiști care au rezervat o cameră cu vedere la mare: ”Am fost înșelați”
Capital.ro
Mașinile interzise din 24 august. S-a decis în România: Interes național
Playtech.ro
ȘOC! Mariana Bitang a AJUNS de nerecunoscut! Doamna gimnasticii românești e SCHIMBATĂ total
DailyBusiness
NIMENI nu va pierde bani! Pensionarii vor primi deciziile săptămâna aceasta!
Adevarul
Românii nu au dreptul la o moarte demnă. Medic: Ne trebuie testament medical. Pacient: Dumnezeu ne-a dat viață, Dumnezeu ne-o ia
Spynews
Laura Cosoi, imagini emoționante postate cu părinții: „Am mai fi avut multe de povestit...”. Fiica cea mică, Aida, îi amintește de tatăl ei / FOTO
Spynews
Insula iubirii, 13 august 2024. Cornel, uimit de comportamentul Iustinei. Concurentul a avut nevoie de îngrijiri medicale la scurt timp după bonfire: „Am ajutat-o să fie o doamnă”
Evz.ro
Scandal în Familia Regală. Acuzații de agresiune pentru fiul prințesei Mette-Marit
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi a postat imaginile controversate pe internet
wowbiz.ro
Un al treilea ADN, găsit pe trupul doctoriței ucise. Cu cine era Marina în cabinet?!
Cancan.ro
Mega bombă în sport! Ana Bărbosu riscă să piardă medalia din nou! Imaginile video care răstoarnă cazul cu Jordan Chiles, detalii șocante
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Cât costă o porție de hamsie pe litoralul Mării Negre, în minivacanța de Sfânta Maria! Prețurile nu sunt deloc mici
Capital.ro
Durere pentru Elena Udrea. Adrian Alexandrov i-a rupt inima în două
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
stirilekanald.ro
Cutremurător! Au murit Dani și Dragoș! Sfârșit crunt pentru băieții de 18 ani
substantial.ro
Negocierile pentru o alianță AUR-SOS România pentru prezidențiale au eșuat printre scandaluri și acuzații
MediaFlux
RECALCULAREA PENSIILOR, FINALIZATĂ! Simona Bucura Oprescu a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...