Femeia-pilot din Ucraina, Nadia Savcenko, a intrat ca deputat în Parlamentul de la Kiev

Pilotul militar ucrainean Nadia Savcenko, aleasă deputată în timp ce se afla încarcerată în Rusia, și-a făcut marți 'intrarea în parlament' printr-un apel adresat deputaților 'să nu trădeze Ucraina', relatează AFP și postul de televiziune ucrainean 112.ua în pagina sa electronică, informează Agerpres.
Romania TV
31 mai 2016, 12:41
Femeia-pilot din Ucraina, Nadia Savcenko, a intrat ca deputat în Parlamentul de la Kiev

‘Sunt deputată a Ucrainei. M-am întors și mă apuc de treabă’, a declarat ea în fața parlamentarilor, cu un drapel ucrainean pe umeri și cu un steag al tătarilor din Crimeea în mâini.

‘M-am întors și nu vă voi lăsa să-i uitați — mă adresez vouă celor care stați pe scaunele din Radă — pe cei care au început să-și dea viața pentru Ucraina mai întâi în Maidan (Piața Independenței din Kiev) și continuă să o facă în Donbas’, a spus ea în continuare.

‘Poporul Ucrainei nu ne va permite să stăm în aceste fotolii dacă îl vom trăda’, a adăugat Savcenko, deputată din partea partidului Batkivșcina al fostului premier Iulia Timoșenko. La sosirea sa la Kiev după doi ani de închisoare în Rusia, Savcenko a respins-o pe Timoșenko atunci când aceasta a vrut să o îmbrățișeze, iar când politiciana i-a întins un buchet de flori, femeia pilot i-a spus că ar face mai bine să i le dea mamei ei. Timoșenko s-a conformat și i-a pus buchetul în brațele mamei Nadiei, a relatat presa ucraineană, anticipând disensiuni între fosta prizonieră la ruși și Timoșenko.

‘Ucraina este mai importantă decât noi toți’, a mai lansat ea în discursul său plin de emoție, în finalul căruia a intonat imnul ucrainean, potrivit Agerpres.

Nadia Savcenko a îndepărtat apoi portretul său de la tribuna parlamentară și a depus în locul acestuia un banner cu alți ucraineni deținuți în Rusia. ‘Libertate pentru prizonierii Kremlinului’, scrie pe el.

Potrivit ministrului de externe ucrainean, Pavlo Klimkin, 174 de ucraineni sunt încarcerați în Rusia, în peninsula ucraineană Crimeea, anexată în 2014 de către Moscova, sau prizonieri ai rebelilor proruși în estul țării.

Citeşte şi Primele declaraţii ale Nadiei Savcenko după eliberarea din detenţie: Sunt gata să mă sacrific din nou pentru Ucraina

Conform unor surse din cadrul autorităților ucrainene, numărul cetățenilor ucraineni deținuți doar în Rusia variază între 10 și 30.

Savcenko, condamnată la 22 de ani de închisoare pentru presupusa complicitate la uciderea a doi jurnaliști în estul Ucrainei în 2014, a fost eliberată săptămâna trecută, la schimb cu doi militari ruși, condamnați la 14 de închisoare în Ucraina, după ce au fost capturați în teatrul de operațiuni din Donbas.

Ea a devenit pentru ucraineni un simbol al conflictului din estul țării, unde armatei Kievului i se opun separatiști proruși sprijiniți, potrivit Ucrainei și Occidentului, de armata rusă. De la declanșarea sa în aprilie 2014, conflictul din Donbas s-a soldat cu circa 9.300 de morți.

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Locul din Europa în care se vorbește limba română la fel ca pe teritoriul țării noastre. Este limbă oficială și localnicii o folosesc în fiecare zi
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Playtech.ro
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
Declarațiile cutremurătoare ale bărbatului din București care își plimba iubita decedată într-un căruț. Cum ar fi murit, de fapt, femeia: "Am lăsat-o vie..."
Spynews
Moarte suspectă în cartierul bogaților. Andrei Versace a fost găsit fără suflare într-un apartament din blocul milionarilor | VIDEO
Evz.ro
Aerul condiționat și cea mai enervantă problemă. Poate fi rezolvată foarte simplu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING NEWS. Andrei Versace, găsit mort în casă. Poliția a deschis un dosar de moarte suspectă, ultimele detalii
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Rusia Majorează Taxele de Import Pentru Produse Din „Țări Neprietenoase”
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! JOE BIDEN a CONFIRMAT OFICIAL
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'