Mii de profesori au protestat în Capitală, nemulţumiţi de creşterile salariale propuse de Guvern UPDATE

Aproximativ 8.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ au protestat, miercuri, în faţa Palatului Victoria, nemulţumiţi de nivelul de salarizare propus de Guvern prin noua ordonanţă. În urma negocierilor cu sindicatele, Executivul le-a propus o majorare salarială de 5% de la 1 august 2016. Din cauza protestului, traficul rutier a fost restricționat în București.
Roxana Gagiu
31 mai 2016, 16:01
Mii de profesori au protestat în Capitală, nemulţumiţi de creşterile salariale propuse de Guvern UPDATE

UPDATE Mitingul sindicaliştilor din Educaţie s-a încheiat după ce o delegaţie a protestatarilor s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, cărora le-au transmis nemulţumirile şi le-au solicitat o discuţie cu şeful statului, având în vedere că în aproape doi ani nu s-au întâlnit niciodată.

Un comunicat al Preşedinţiei a anunţat că o delegaţie a sindicatelor din educaţie, împreună cu reprezentantul Consiliului Naţional al Elevilor, a fost primită la Palatul Cotroceni, de către Ligia Deca, consilier de stat – Departamentul Educaţie şi Cercetare, şi de către Gabriel Cristian Pişcociu, consilier de stat – Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, Compartimentul Probleme Cetăţeneşti. „Dialogul a fost unul deschis, reconfirmând importanţa unor soluţii sustenabile pe termen lung, care să confere stabilitate şi încredere. Reprezentanţii personalului din sistemul de învăţământ şi-au prezentat atât revendicările, cât şi propunerile lor pentru soluţionarea acestora„, potrivit documentului comunicatul.

Acelaşi comunicat menţiona că, „în cadrul întâlnirii, reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale au reiterat totodată importanţa pe care preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, o acordă sistemului de învăţământ, prin iniţierea proiectului naţional „România Educată”, care îşi propune „elaborarea unei viziuni şi a unei strategii pentru educaţie la orizontul anului 2030, care să aibă ca prioritate susţinerea şi redarea prestigiului carierei didactice şi de cercetare„.

Preşedintele Alma Mater, Anton Hadăr, a spus că profesorii nu vor accepta ultima variantă propusă de Guvern şi că o consideră responsabilă de eşecul acestei negocieri pe Anca Dragu, ministru de Finanţe, care nu a participat la nicio discuţie, dar fără de care nu se pot face calcule reale.

Cei mai mulţi dintre sindicalişti cred că numai boicotarea examenelor ar putea să dea un semnal suficient de puternic pentru a determina o schimbare reală pentru Educaţie.

––––––––––––––––––––––––––-

Angajaţii din sistemul de Educaţiei s-au adunat, miercuri, în jurul orei 11.00, în faţa Guvernului, de unde vor pleca în marş spre Palatul Cotroceni. Profesorii sunt nemulţumiţi de nivelul de salarizare şi de ordonanţa propusă de Guvern.

Ne nemulţumeşte salarizarea şi proiectul de lege al salarizării care trenează de mult timp şi potrivit căreia nu suntem bine încadraţi. Plus 6% din PIB pe care nu i-am primit niciodată„, a declarat un dascăl pentru Mediafax.

Oamenii poartă mesaje precum „Lăsaţi educaţia educatorilor”, „Cu Iohannis credeam noi că o să scăpăm de nevoi” sau „Educaţia şi ţara şi-au pierdut răbdarea”.

Un alt dascăl a declarat că „pot spune că am ajuns în locul în care noi ţipăm, noi auzim şi ei sunt surzi„.

Sindicatele din Educație au fost, luni, la negocieri cu reprezentanții Ministerului Muncii, după ce sâmbătă au refuzat propunerea unei creșteri salariale, în medie, cu 5% de la 1 ianuarie 2017, iar săptămâna trecută au declinat propunerea premierului Dacian Cioloș, respectiv creșterea salariilor, în medie, cu 10% de la 1 august 2017.

Liderii de sindicat au cerut membrilor Guvernului ca Ordonanța privind salarizarea în sectorul public să se aplice nediscriminatoriu de la 1 august 2016, cel târziu 1 ianuarie 2017, la fel ca la Sănătate, și au subliniat că nu vor accepta o diferență de un an în aplicarea acestui act normativ.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a declarat că angajaţii din educaţie nu sunt de acord cu ultima variantă propusă de Guvern pentru corecţiile salariale din sistem.

Liderul sindical a precizat că dacă reprezentanţii Guvernului nu vor veni cu o altă variantă, nu vor accepta ultima formă propusă, pentru că angajaţii din sistem nu ar fi de acord cu cea de-a doua etapă a corecţiilor salariale, care ar trebui să aibă loc abia în decembrie 2017. „Oamenii nu acceptă sub nicio formă decembrie 2017”, a spus Hancescu pentru news.ro.

Întrebat dacă sindicatele din educaţie vor mai participa la eventuale negocieri, preşedintele FSLI a spus că vor face acest lucru dacă vor fi noi invitaţii, dar că în acest caz ar fi bine ca Guvernul „să vină cu ceva suplimentar”.

„Dacă ne invită, mergem, dar dacă vin cu ceva suplimentar. Altfel, nu are rost să pierdem timpul”, a mai spus liderul sindical.

Vezi şi: Ministrul Muncii Dragos Pîslaru, despre majorările salariale: Această ordonanţă nu este despre creşteri de 5-20 la sută

RESTRICŢII CIRCULAŢIE

Între orele 11,00 — 12,30, are loc mitingul în Piața Victoriei, perimetrul cuprins între prelungirea bd. Aviatorilor — Parcul Kiseleff — Calea Victoriei — prelungirea bd. Iancu de Hunedoara.

De asemenea, între orele 12,30 — 14,00, se va desfășura marșul pe traseul Piața Victoriei — str. Buzești — str. Berzei — str. Știrbei Vodă — Splaiul Independenței — str. Constantin Noica — șos. Cotroceni — bd. Iuliu Maniu — Complex Politehnică.

Pentru buna desfășurare a manifestației, începând cu ora 9,00, se va restricționa traficul rutier pe șos. Kiseleff, între str. Arh. Ion Mincu și Piața Victoriei.

Circulația în Piața Victoriei va fi resistematizată prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulație pe sens, în fața Guvernului, între bd. Aviatorilor și Calea Victoriei, respectiv bd. Lascăr Catargiu.

Se va restricționa traficul pe sensul de circulație din Piața Victoriei, relația str. Buzești — bd. Nicolae Titulescu către Calea Victoriei, respectiv către bd. Lascăr Catargiu (restricția se va menține până la finalizarea activității). Pe str. Paris traficul va fi direcționat doar către bd. Aviatorilor, iar pe breteaua Iancu de Hunedoara — doar către bd. Aviatorilor.

Începând cu ora 12,30 se va restricționa gradual traficul rutier de pe traseul de deplasare a marșului, precum și pe străzile care acced în acestea.

Polițiștii recomandă următoarele rute alternative: Piața Presei Libere — bd. Kiseleff — Piața Arcul de Triumf — Piața Charles de Gaulle — Calea Dorobanților — șos. Ștefan cel Mare; Piața Presei Libere — Piața Montreal — bd. Mărăști — bd. Ion Mihalache — Piața Victoriei.

Brigada Rutieră solicită conducătorilor de autovehicule să evite deplasarea în zonă în această perioadă și să respecte semnalele agenților de poliție rutieră și ale poliției locale, precum și să folosească rutele ocolitoare. Pietonii sunt rugați să circule numai pe trotuare, să traverseze strada prin locurile special amenajate și semnalizate sau la culoarea verde a semaforului electric, după o temeinică asigurare și să nu staționeze pe partea carosabilă.

Este prea târziu să se renunțe la greva

Marius Nistor, liderul Federației „Spiru Haret”, a arătat că este prea târziu să se renunțe la grevă.

„În momentul de față, fără o consultare cu colegii, pe 1 iunie va fi un marș de protest pe care l-am organizat împreună cu FSLI și Alma Mater. Chiar dacă se vine cu o altă ofertă, pentru că s-a întârziat foarte mult cu discuțiile, nu știu în ce măsură se poate demobiliza întreaga acțiune. Este cam greu de realizat acest lucru. Cred că Guvernul trebuia să se gândească din start. În momentul în care din luna ianuarie a început să lanseze ideile vizavi de o nouă lege unitară de salarizare, a ridicat nivelul așteptărilor celor care lucrează în diferite domenii bugetare, iar acum dă din colț în colț și încearcă să transfere partea de vină către altcineva”, a spus liderul „Spiru Haret”.

Citeşte şi: PROTESTE în mai multe şcoli din ţară: Profesorii ameninţă că vor boicota examenele

Citeşte şi: Sindicatele din administraţie ameninţă cu GREVA GENERALĂ. Avertisment fără precedent la adresa Guvernului

Întrebat de boicotarea examenelor, Nistor a spus că nu se știe ce se va întâmpla și orice decizie va fi luată împreună cu colegii din teritoriu: „În momentul de față trebuie să ne concentrăm pe ceea ce se întâmplă astăzi și pe ceea ce se va întâmpla pe 1 iunie, iar mai departe vom vedea. Orice decizie a noastră va fi luată după o consultare cu reprezentanții elevilor și ai părinților”.

Nistor a precizat că 257 de lei brut este cea mai mare creștere salarială promisă, iar cea mai mică este de 80 de lei brut. Întrebat câți profesori vor beneficia de aceste corecții, el a arătat că este vorba de maximum 50.000, deci nici un sfert din total.

Marius Nistor a amintit că educația este domeniu prioritar stabilit prin Constituție, dar și în programul președintelui României.

„Au obligația să trateze educația ca domeniu prioritar stabilit nu numai prin Constituție, ci și prin Strategia de Apărare Națională a Țării. Vorbim și de programul președintelui României, „România educată”, cu niște termene foarte clare până în 2018. Ori în condițiile în care banii care se alocă educației sunt oferiți cu mare greutate, cum se va atinge acel procent de 6% dacă anul viitor nu se face absolut nimic, bugetul rămâne același”, a precizat Nistor.

Potrivit acestuia, nu s-a rezolvat nici problema decontării navetei. „Copiii trebuie să beneficieze de decontarea integrală a navetei, asta dacă vrem să prevenim abandonul școlar și celelalte probleme grave cu care se confruntă sistemul de învățământ”, a subliniat liderul sindical.

„Se vorbește de performanță și s-a lansat ideea unor bonusuri de performanță de 2%. Aceste bonusuri de vor aplica abia de la 1 ianuarie 2018. Însă nu poți da prin hotărâre de Guvern criterii de performanță pentru fiecare unitate de învățământ. Nu se pot compara criteriile pentru o grădiniță cu cele pentru un colegiu național sau liceu tehnologic. Deci este foarte grea procedura și ne pune în imposibilitatea să stimulăm performanța în unitățile școlare. Oricum, vedeți că performanța mai are de așteptat până în 2018”, a mai spus Nistor, potrivit Agerpres.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce să pui, de fapt, în mălai când îl depozitezi în casă. Nu se va altera niciodată, nu va face musculițe sau molii. Așa o să-l ai perfect pentru cele mai gustoase și pufoase rețete de mămăligă
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Playtech.ro
Care ar fi cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Artistul s-a...
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani: A fost bolnav, dar nu dădea semne să mai aibă probleme
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Gabriel Cotabiță a decedat la vârsta de 69 de ani
MediaFlux
DE ce a MURIT de fapt GABRIEL COTABIȚĂ! S-a aflat ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni