Iohannis cere Parlamentului să reexamineze o lege privitoare la fondurile europene pentru infrastructura de transport

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului pentru reexaminare legea care aprobă ordonanţa de urgenţă 68/2015, un proiect legislativ privitor la modul în care sunt gestionate fondurile europene în domeniul infrastructurii de transport.
Filip Stan
31 mai 2016, 16:42
Iohannis cere Parlamentului să reexamineze o lege privitoare la fondurile europene pentru infrastructura de transport

În cererea de reexaminare, Iohannis invocă atat neconformitatea cu legislatia europeana, cat si lipsa claritatii modificarilor facute de parlamentari la OUG 68/2015.

„Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2015 pentru aprobarea unor măsuri de gestionare a instrumentelor structurale din domeniul transporturilor vizează punerea în acord a legislaţiei interne referitoare la gestionarea instrumentelor structurale din domeniul transporturilor cu legislaţia europeană în materie. Intervenţiile legislative adoptate în cuprinsul legii menţionate, în forma transmisă la promulgare, se impun a fi reanalizate atât sub aspectul conformităţii acestora cu prevederile art. 123 din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013, cât şi din perspectiva clarităţii normelor.

Citeşte şi: Ponta, ironic cu Iohannis: Să ne rugăm să nu ne atace Rusia în weekend sau când Comandantul e în Florida

Cu respectarea legislaţiei europene şi naţionale, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 68/2015 a creat premisele înfiinţării unui organism intermediar pentru transport în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (2014-2020), care gestionează funcţiile de selecţie şi evaluare proiecte, monitorizare a implementării, verificare tehnică şi financiară, precum şi verificarea achiziţiilor publice pentru proiecte de transport. Prin modificarea introdusă la punctul 1 al articolului unic din legea transmisă la promulgare (art.1 alin. (1) din O.U.G. nr. 68/2015) apreciem însă că este afectat procesul de desemnare a autorităţilor de management pentru crearea sistemului de management şi control pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (2014-2020), aspect de natură să contravină art. 123 din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013″, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Totodată, pentru respectarea art. 123 alin. (7) din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013, apreciem că în cuprinsul aceluiaşi punct din legea transmisă la promulgare se impune utilizarea unei terminologii unitare. În acest sens, semnalăm că art. 1 alin. (2) din O.U.G. nr. 68/2015, astfel cum a fost modificat prin legea transmisă la promulgare, utilizează noţiunea acord global de grant de delegare de funcţii, în timp ce art. 123 alin. (7) din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 operează cu noţiunea de acord global de grant.

În ceea ce priveşte punctul 2 al articolului unic din Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2015 pentru aprobarea unor măsuri de gestionare a instrumentelor structurale din domeniul transporturilor, apreciem că este necesară reanalizarea acestor prevederi sub aspectul clarificării categoriilor de personal ce urmează să beneficieze de aceste dispoziţii.

Faţă de argumentele expuse mai sus şi având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2015 pentru aprobarea unor măsuri de gestionare a instrumentelor structurale din domeniul transporturilor.

 

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autostrada București-Ploiești, închisă! În ce zone este redirecționat traficul și când se va relua circulația pe A3
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Jennie Carignan devine prima femeie șef al Statului Major al Apărării Canadei
MediaFlux
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'