Pe ordinea de zi a şedinţei de joi se află un proiect de hotărâre privind „aprobarea normativelor de cheltuieli pentru acţiunea de protocol cu caracter deosebit, aferente celor două activităţi conform Documentului de la Viena 2011: Vizită la Baza 71 Aeriană – Câmpia Turzii şi vizită la Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă – Piteşti, organizate de Ministerul Afacerilor Interne, împreună cu Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, în perioada 04-07 iulie 2016”.
Potrivit proiectului de hotărâre, Guvernul aprobă alocarea sumei de 380.000 de lei pentru „acțiunea de protocol cu caracter deosebit” de la Câmpia Turzii şi Piteşti. Este vorba despre o vizită oficială a unei delegaţii formate din 112 oficiali străini şi 20 români la cele două obiective militare, care va avea loc între 4 şi 7 iulie.
Acţiunea este tratată ca una deosebit de importantă, deoarece delegaţia străină primeşte tratament de lux. Prin derogare de la anumite acte normative, proiectul Guvernului prevede că delegaţia străină, formată din „maxim 112 persoane”, va fi cazată la hoteluri de 4 stele.
În anexă, sunt defalcate cheltuielile pentru această acţiune, pe capitole. Sumele acoperă cheltuielile pentru 132 de persoane (112 străini, 20 români).
Cocktail de primire – 50 lei/pers
Masa zilnică – 160 lei/pers/zi (4 zile)
Masă oficială – 180 lei/pers
Cazare – 450 lei/pers/noapte (3 nopți)
Lista completă de cheltuieli o puteţi consulta în attachment.
Vizita este parte parte a obligaţiilor asumate de România prin „Documentului pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) de la Viena 2011 cu privire la măsurile de creştere a încrederii şi securităţii în Europa”. Documentul semnat prevede, printre altele, că fiecare stat membru va găzdui periodic o vizită la o bază aeriană şi la o unitate de luptă pentru toate celelalte state membre OSCE. Acum a venit rândul ţării noastre, se arată în Nota de fundamentare a HG-ului.
Tot în Nota de fundamentare se argumentează şi nivelul deosebit al protocolului: având în vedere că şi celelalte ţări gazdă au organizat aceste vizite în condiţii sporite de confort, şi ţara noastră trebuie să asigure acelaşi nivel.
„Dat fiind faptul că, în cadrul activităţilor desfăşurate de alte state membre OSCE (Germania – 2013, Kazakhstan – 2013, Belgia – 2014; Italia – 2014; Turcia – 2015, Spania – 2015, etc) delegaţiile oaspete, inclusiv cea a României, au beneficiat de standarde protocolare similare celor sus – menţionate, în considerarea principiului reciprocităţii, se impune adoptarea aceloraşi reguli protocolare, în semn de respect pentru reprezentanţii statelor membre OSCE”, se menţionează în Notă. Acest lucru înseamnă, printre altele, cazarea „persoanelor participante, respectiv invitații străini și echipa de însoțire a României, inclusiv personalul auxiliar (maxim 20 persoane) în hoteluri de 4 stele”.
Cum actele normative în vigoare nu permit astfel de cheltuieli, iniţiatorii hotărârii au trebuit să apeleze la o serie de artificii (organizarea evenimentului de cătreu Ministerul Afacerilor Interne) şi să ceară derogări (privind numărul de delegaţi incitaţi din străinătate şi numărul de stele al hotelului – nivelul maxim de confort permis de lege este de 3 stele).