Secretul unei case trainice: o fundaţie turnată ca la carte. Vezi cum se face

O casă bine făcută începe cu fundaţia. Dacă aceasta este bine concepută se poate spune că proiectul va fi unul de succes. Cel care stabileşte dimensiunile fundaţiei, precum şi cantitatea de fier beton ce se va folosi este inginerul structurist. Acesta va da măsurătorile corecte în urma unui studiu geotehnic.
Nicu Stan
04 iun. 2012, 06:49
Secretul unei case trainice: o fundaţie turnată ca la carte. Vezi cum se face

„În Bucureşti este indicat ca fundaţia să se facă la o adâncime cuprinsă între 100 şi 115 centimetri, întrucât aceasta este limita de îngheţ”, a spus, pentru RTV.NET, Octavian Ungureanu, arhitect în cadrul firmei Trilitica Frame. Pentru o lucrare de calitate, viitorul proprietar trebuie să se adreseze unui proiectant, care va stabili dimensiunile fundaţiei. Inginerul structurist stabileşte, în funcţie de rezultatele geotehnice, cât de groasă va fi fundaţia, cât de adâncă, de înaltă şi cât fier-beton se va folosi, astfel încât să nu pună în pericol viaţa locatarilor. „Studiul geo variază ca preţ în funcţie de terenul pe care se construieşte casa, precum şi de zona acesteia. Una este să faci o forare aici, în Bucureşti, şi alta este să o faci la sute de kilometri depărtare”, a spus, pentru RTV.NET, Diana Parizianu, marketing manager în cadrul firmei Geo Serv. Spre exemplu, un studiu pentru o casă cu parter plus mansardă, cu amprenta la sol de 100 de metri pătraţi, costă aproximativ 500 de euro.

Studiul geo, mai scump la munte

Pentru terenuri situate la munte sau lângă ape, preţul unui studiu geotehnic va creşte cu circa 40%. „Preţul studiilor în cazul terenurilor la munte sau lângă ape este mai mare pentru că sunt necesare mai multe foraje, analizarea mai multor probe prelevate, iar în cazul unor alunecări de teren se vor face prospecţiuni şi pentru un zid de sprijin. Analizarea probelor de apă prelevate este necesară, deoarece în laborator se determină agresivitatea chimică a apei asupra betoanelor şi metalelor”, a precizat Diana Parizianu.

Adâncimea fundaţiei poate fi recomandată şi altfel. „Fundaţia unei case trebuie încastrată cel puţin 25 de centrimetri în terenul bun de fundare”, a amintit Octavian Ungureanu.

Ce beton se foloseşte la fundaţie

„La construcţia unei fundaţii se ţine cont de mai mulţi factori, precum materialul din care vor fi construiţi pereţii sau materialele folosite la construcţia acoperişului, întrucât acestea pot suprasolicita temelia casei”, a spus, pentru RTV.NET, Lucian Bolcaş, administratorul site-ului constructii.ro.

Potrivit acestuia, la turnarea fundaţiei se foloseşte beton C 15 sau C 16, în funcţie de decizia proiectantului. Fierul ce se foloseşte la armarea betonului va avea între 16 şi 18 milimetri grosime. „Am văzut cazuri în care s-a folosit fier subţire şi a picat casa”, a amintit Lucian Bolcaş. Cele mai multe fundaţii sunt din beton armat, dar se poate folosi şi beton simplu, fiind şi o variantă mai puţin costisitoare, mai ales în cazul imobilelor fără etaj, dar trebuie avut întotdeauna în vedere tipul solului. „Terenul de fundare poate fi alcătuit din pământuri necoezive, adică nisipuri şi pietrişuri, sau din pământuri coezive, argile”, a adăugat Diana Parizianu.

Fundaţie de 50 de centrimetri deasupra solului

Partea de la suprafaţă a fundaţiei depinde tot de teren. „Nu există o regulă, dar este bine să aibă două, trei trepte, adică vreo 40-50 de centimetri înălţime deasupra solului”, a mai spus Lucian Bolcaş. După ce s-a turnat fundaţia trebuie lăsată să se usuce timp de 21 de zile. „În acest timp, fundaţia trebuie udată şi, dacă se poate, ferită de curenţi de vânt. Apa din beton este absorbita prea repede şi pot apărea fisuri”, a amintit Lucian Bolcaş.

 

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Marian Golea anunță horoscopul anului 2025. Ce schimbări apar odată cu noul an. „Vom avea epidemii foarte puternice”
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
OMS menține alerta: Epidemia de Mpox continuă să fie o urgență de sănătate publică
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni