‘Acum este rândul UE să-și îndeplinească obligațiile. Cred că va acționa în conformitate cu înțelegerea, întrucât Turcia a îndeplinit o mare parte din ea. Anularea acordului nu se află pe agenda noastră și vom continua să ne îndeplinim partea ce ne revine pentru ca el să reușească’, a indicat oficialul turc în fața presei, după o ședință de guvern.
UE și Turcia au încheiat în luna martie un acord prin care Ankara s-a angajat să stăvilească fluxul migrator, iar UE i-a promis în schimb un ajutor financiar inițial de 3 miliarde de euro, liberalizarea regimului de vize și deblocarea procesului de aderare a Turciei la UE, precum și preluarea direct din Turcia a unui număr de migranți sirieni echivalent cu cel al migranților returnați din Grecia către teritoriul turc.
Citeşte şi Comisia Europeană nu vrea să aplice modelul australian în materie de azil şi migraţie
Aceste transferuri ale migranților se efectuează deja, dar recent s-au înmulțit neînțelegerile și schimburile de replici între Ankara și Bruxelles pe tema aplicării acordului. Astfel, președintele Recep Tayyip Erdogan a respins categoric modificarea legislației antiteroriste, una dintre condițiile puse de UE pentru eliminarea vizelor de scurt sejur, iar oficialii europeni au precizat că rezolvarea chestiunii privind vizele nu este posibilă atât timp cât Ankara nu îndeplinește integral cele 72 de criterii cerute de UE, conform instituțiilor comunitare 5 dintre acestea nefiind încă respectate de Turcia.
Guvernul turc mai reclamă și întârzierea ajutorului financiar european promis, deși Comisia Europeană a precizat că a acordat până în prezent Turciei 240 de milioane de euro din primele 3 miliarde convenite.