„Există o situație de precaritate, adică vreau să îi apăr și pe cei din Administrația Națională a Penitenciarelor cu care, în mare măsură, nu am fost foarte corectă când mi-am preluat mandatul, pentru că am fost îngrozită de ce am văzut în penitenciare. (…) Nu este numai vina celor de la ANP, este și o vină legislativă. În 2009 s-a schimbat legea și s-a spus: un șef, de pildă, la penitenciar nu poate fi decât cineva care provine din sistemul penitenciar. (…) Nu vreau să dau cifre, dar cei mai mulți, majoritatea nu sunt confirmați pe post, au ceea ce se numește o împuternicire, deci depinzi de șeful tău cel mare, care din două în două luni îți semnează prelungirea împuternicirii. Și, dacă ai vrea să iei măsuri manageriale, (…) este foarte greu să le iei, pentru că depinzi de conducerea la nivel central a ANP. În iunie voi declanșa un concurs, astfel încât toată lumea să își ocupe posturile pentru un mandat de patru ani, pe baza unor criterii de performanță, care să fie evaluate anual. (…) Am început deja discuțiile cu conducerea ANP și discutăm pe calendar. Ei ar fi vrut să înceapă mai târziu, în septembrie, dar asta ar fi însemnat ca procedura să se încheie undeva în martie, așa încât aceasta este o știre — eu vreau să declanșez concursul prin anunțul de postulare în luna iunie, astfel încât în octombrie să avem oamenii confirmați pe posturi”, a afirmat Raluca Prună.
Întrebată dacă are posibilitatea legală de a organiza concurs pentru alegerea pe funcție a șefilor de penitenciare, ea a spus: „Posibilitatea există de câțiva ani în lege și eu nu înțeleg de ce nu s-a organizat un concurs care să asigure stabilitatea pe post”.
Potrivit ministrului Justiției, condițiile de înscriere la concurs sunt date de legislație.
„Mandatul va fi de 4 ani, numai că voi introduce acum criterii de performanță. (…) Probabil că nu am să depunctez pe cel care a avut niște performanțe manageriale minime, în sensul că nimeni nu a ieșit la muncă de 4 ani, dar aș vrea să premiez pe cel care va veni poate la concurs și îmi va spune: ‘eu am scos persoane în maximă siguranță la muncă’. Deci vreau să punem în condițiile de concurs criterii de performanță”, a precizat Prună.
De altfel, ea a subliniat că performanța trebuie recompensată. „Nu este numai cazul ANP. Cei care ați avut de-a face cu sistemul public românesc știți că la data bilanțului toată lumea este excepțională. (…) Pentru instituțiile care se află în ograda MJ sub mandatul meu cred că trebuie să fim onești și să recompensăm performanța. (…) Vreau să recompensez cumva și să individualizez pe șeful de penitenciar de la Gherla, care a știut să convingă o multinațională că o persoană aflată într-un regim de maximă siguranță (…) merită să muncească”, a adăugat Prună.