Ambasadorul a evidențiat faptul că șefa DNA reprezintă un simbol al profesionalismului, al integrității și al datoriei, el prezentând și parcursul profesional și nu numai al acesteia.
„Tânără sportivă talentată, ați fost selecționată în echipa națională de junioare de baschet feminin a României, cu care ați câștigat titlul de vicecampioană europeană în 1989. Această perioadă sportivă intensă nu v-a deturnat de la studiile dumneavoastră. (…) Aveați 33 de ani când președintele României, Traian Băsescu, v-a numit, în 2006, procuror general (…) Anul 2006, care precedă aderării efective a țării dumneavoastră la Uniunea Europeană, reprezintă debutul unei extraordinare provocări! De fapt, ați fost prima femeie care a ocupat postul de procuror general al României și, totodată, cea mai tânără”, a spus Francois Saint-Paul, potrivit Agerpres.
El a afirmat că rezultatele DNA sunt cu adevărat impresionante, lucru confirmat și de un raport al UE, care plasează acest Parchet printre primele cinci instituții anticorupție din Europa.
„Astăzi putem să apreciem lungul drum parcurs și transformarea puternică și durabilă a unui sistem care vă datorează multe, deoarece datorită dumneavoastră și numeroșilor dumneavoastră colegi devotați cauzei, DNA se bucură de o mare popularitate. De altfel, renumele său depășește astăzi frontierele țării dumneavoastră, devenind un model de urmat la nivel european„, a spus ambasadorul.
El a arătat că această distincție a fost oferită pentru devotamentul în lupta împotriva corupției, pentru simțul datoriei cetățenești îndeplinite pentru a contribui la construcția societății române, dar și pentru „extraordinarul curaj” în această luptă.
„Da, grație determinării dumneavoastră neclintite, imaginea justiției în România se schimbă de la o zi la alta. Doresc să vă asigur stimată doamnă, de întreaga susținere pe care Franța o acordă dintotdeauna misiunii dumneavoastră, fie că este vorba de punerea la dispoziție a experților pentru a ajuta la crearea unei agenții destinate recuperării eficiente a prejudiciilor cauzate statului, în valoare de 431 de milioane de euro, fie că este vorba despre formarea procurorilor în Franța în domeniul luptei anticorupție sau al investigațiilor financiare”, a mai susținut Francois Saint-Paul.
Franța a mai decorat-o pe Kovesi, în 18 mai 2011, cu Ordinul Național al Meritului, în grad de ofițer. Republica Franceză decernează aceste două prestigioase decorații celor care o servesc, precum și personalităților străine pentru realizările lor în serviciul binelui comun care trebuie date ca exemplu.
Kovesi la primirea Ordinului Legiunii de Onoare: Nu este o zi pentru mine, ci o zi a DNA
Procurorul-șef al DNA a dedicat distincția oferită de Republica Franceză, familiei sale și tuturor colegilor, precizând că este „o zi a Direcției Naționale Anticorupție”.
„Cred că nu este o zi pentru mine sau pentru procurorul șef al DNA, cred că este o zi a Direcției Naționale Anticorupție, este o zi a noastră, a tuturor, a celor care lucrăm în fiecare zi în DNA. Cred că această medalie este a tuturor colegilor. (…) Sunt foarte emoționată (…). Doresc să dedic această distincție familiei mele care întotdeauna m-a susținut și la bine, dar mai ales la greu, și tuturor colegilor care ați fost alături de mine și sunteți alături de mine”, a afirmat Kovesi, cu lacrimi în ochi, la ceremonia desfășurată la Ambasada Franței și la care au participat părinții, fratele și cumnata acesteia, dar și colegii din DNA.
În debutul discursului, Kovesi s-a adresat în limba franceză, subliniind că este o mare onoare să primească însemnele de cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare. „Mulțumesc Franței pentru onoarea de a-mi acorda această medalie și pentru sprijinul oferit în consolidarea DNA ca instituție activă și eficace. (…) Această înaltă distincție îmi este oferită de o țară ce practică de secole democrația și statul de drept în același timp cu justiția, ce este fundament pentru acestea două. Franța a fost și este mereu pentru mine un partener fidel în dezvoltarea justiției independente și imparțiale dar și în consolidarea instituțiilor judiciare fiabile”, a afirmat ea.
Kovesi a precizat că distincția reprezintă pentru DNA un semn că este pe drumul cel bun. „Chiar dacă în urmă cu trei ani am ales un drum destul de greu pentru noi, iată că am reușit să parcurgem mare parte din el, indiferent de provocări, de greutățile prin care am trecut, de presiunile la care am fost supuși, de piedicile care ni s-au arătat, printr-un efort comun, consecvent și profesionist, dar în special prin curaj și printr-o determinare care vine din dorința noastră de a schimba ceva din România. Nu am fost singuri în această luptă, pe lângă partenerii instituționali cu care lucrăm, cred că un suport și un aliat extrem de important a venit din partea oamenilor, din partea cetățenilor. Sunt mii și mii de oameni cinstiți în România care ne susțin activitatea, care își doresc o schimbare și care au fost alături de noi și de lupta anticorupție”, a adăugat șefa DNA.
Statul de drept nu este un moft, iar primirea însemnelor de cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare recompensează și lupta pentru păstrarea și consolidarea acestuia, a mai spus Kovesi.
„Lupta cu corupția face parte din păstrarea și din apărarea statului de drept. Această distincție recompensează și lupta pentru păstrarea și consolidarea statului de drept. Statul de drept nu este un moft, nu putem să ne jucăm prin decizii care țin de alte chestiuni și nu de cele care sunt legate de stat. (…) Vom continua acest drum în măsura în care stabilitatea instituțională și competențele investigative ale DNA vor fi păstrate„, a afirmat Kovesi.
CITEŞTE ŞI: Kovesi: Eventuala dezincriminare a abuzului în serviciu va afecta eforturile de combatere a corupţiei