Judecătorul Iosefina Pîrvu, de la Tribunalul Bucureşti, a început, miercuri, judecarea în dosarul în care primarul suspendat al Capitalei Sorin Oprescu a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie, alături de mai mulţi angajaţi ai Primăriei Capitalei, printre care fostul şef de la Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Cornel Bogdan Popa.
Magistratul a întrebat inculpaţii dacă vor să-şi recunoască faptele pentru care au fost trimişi în judecată sau vor să fie judecaţi în procedură normal.
Mircea Octavian Constantinescu, fost director al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, acuzat de luare de mită şi constituire a unui grup infracţional, a arătat că nu mai are avocat, după ce şi-a reziliat contractul cu casa de avocatură care l-a apărat în procedură de Cameră preliminară şi a cerut termen pentru a-şi angaja un nou apărător. Procurorul DNA a fost de acord cu cererea lui Constantinescu.
Citeşte şI: Sorin Oprescu: Vreau să-mi dezlipesc eticheta de corupt VIDEO
Instanţa a vrut apoi să ştie dacă Sorin Oprescu doreşte să recunoască faptele aşa cum au fost descrise în rechizitoriu şi dacă vrea să fie judecat prin procedura simplificată, care presupune reducerea cu o treime a unei eventuale pedepse, relatează News.
„Procedura simplificată este exclusă, mă consider nevinovat şi doresc să dovedesc asta”, a spus Sorin Oprescu.
Întreabati şi ceilalţi inculpaţi dacă doresc să recunoască faptele, ei s-au poziţionat diferit. Mircea Constantinescu nu a recunoscut faptele, în timp ce Corneliu Bogdan Popa a spus că este vinovat şi că recunoaste toate infracţiunile pentru care a fost trimis în judecată, printre care luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat.
Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, a arătat că doreşte să se sfătuiască cu avocatul şi că va da un răspuns la termenul următor dacă vrea sau nu să fie judecat în procedură simplificată pentru acuzaţiile de complicitate la luare şi la dare de mită şi constituire a unui grup infracţional organizat.
Romeo Albu, Claudiu Bengalici si Florin Supeala au optat pentru procedura simplificată. Romeo Albu este acuzat de complicitate la spălare de bani şi complicitate la dare de mită, omul de afaceri Claudiu Bengalici este judecat pentru complicitate la spălare de bani şi Florin şupeală, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, pentru luare de mită, toţi trei fiind acuzaţi şi de constituire a unui grup infracţional organizat.
Ruxandra Petroi si Ion Niţă au arătat că nu recunosc faptele şi că vor să dea declaraţii în cauză. Ruxandra Petroi, fost director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti, este judecată pentru luare de mită şi constituire a unui grup infracţional organizat, iar Ion Niţă este acuzat de complicitate la spălare de bani şi constituire a unui grup infracţional organizat.
Judecătorul a stabilit următorul termen de judecată în acest dosar la 22 iunie.
Întrebat, la ieşirea din sala de judecată, ce părere are despre ceilalţi inculpaţi care au recunoscut faptele, Oprescu le-a transmis: “Să fie sănătoşi”.
„Eu nu o să recunsoc niciodată acuzaţiile acestea, pentru că nu sunt adevărate. Poziţia asta am avut-o încă de la început, în toate instanţele la care m-am prezentat. Înţeleg să mă lupt pentru adevăr. O să dau declaraţie în proces şi vă rog să vă aduceţi aminte că o confruntare a fost refuzată la DNA de ceilalţi inculpaţi”, a declarat Sorin Oprescu.
Dosarul în care sunt judecaţi Sorin Oprescu, foşti angajaţi ai Primăriei Capitalei şi oameni de afaceri a fost trimis de procurorii DNA la Tribunalul Bucureşti în 20 noiembrie 2015, iar după ce a trecut prin procedura de Cameră preliminară, a ajuns la judecarea în fond, în 8 iunie fiind primul termen.
Potrivit DNA, Bogdan Popa este acuzat că a constituit grupul infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipiului Bucureşti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-a condus Sorin Oprescu.
Oprescu este acuzat că a primit 25.000 de euro la locuinţa sa din Ciolpani, de la Bogdan Popa.
“La data de 05 septembrie 2015, inculpatul Oprescu Sorin Mircea în calitate de Primar al Municipiului Bucureşti, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii Popa Bogdan Cornel şi Stanca Cristian, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăţi comerciale (denunţători în cauză), în legătură cu un contract de execuţii lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului. Prin această conduită, Primarul al Municipiului Bucureşti nu a făcut altceva decât să “ valideze” activitatea infracţională desfăşurată de inculpaţii Stanca Cristian şi Popa Bogdan Cornel, dar şi menţinerea acestuia din urmă în funcţia de director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, cu luarea în considerare a posibilităţii numirii sale ca director la A.L.P.A.B., deşi ştia că acesta comite infracţiuni de corupţie”, au scris procurorii în rechizitoriu.