Din martie 2015 se aplică Ordinul nr. 194 al Ministerului Sănătăţii privind aprobarea normelor pentru evaluarea şi avizarea publicităţii la medicamentele de uz uman, care obligă toţi profesioniştii din domeniul sănătăţii – medici, asistenţi medicali, organizaţii profesionale de profil, etc. – să declare la Agenţia Naţională a Medicamentului sponsorizările primite de la firmele de medicamente, fie că sunt producători sau distribuitori.
Citeşte pe larg despre acest subiect aici: E lege. După nouă luni de amânare. Medicii vor fi obligaţi să declare sponsorizările primite de la firmele de medicamente
Sponsorizările făcute în cursul anului 2014 de firmele de medicamente către profesioniştii din sănătate sunt sintetizate în cele 2.471 de pagini publicate pe pagina oficială a Agenţiei Naţionale a Medicamentului. ECONOMICA.NET le-a analizat şi iată ce am găsit:
Baxter Healthcare, Ipsen Pharma, Alvogen Romania şi Pfizer Romania sunt – în această succesiune – companiile care au finanţat pentru medici cele mai scumpe deplasări la congrese şi evenimente medicale, în cursul anului 2014.
Baxter Healthcare a plătit în total peste 81.722 lei pentru participarea medicilor Ingrith Crenguţa Miron şi Florentina Vlădăreanu la un congres din San Francisco
Ingrith Crenguţa Miron este medic primar, şef secţie Clinică Pediatrie IV a Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Maria din Iaşi. Florentina Vlădăreanu este medic primar medicină internă şi hematologie, supraspecializare medicină transfuzională, la Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională CT Nicolau din Bucureşti.
Şi Ingrith Crenguţa Miron, şi medicul Florentina Vlădăreanu au primit câte o sponsorizare în valoare de 40.861 lei de la Baxter Healthcare SRL, care a acoperit deplasarea la al 56-lea congres anual ASH din 6-9 decembrie 2014 din San Francisco, California. Contractele de sponsorizare au fost încheiate pe 30 octombrie 2014 (cu medicul Ingrith Crenguţa Miron), respectiv 31 octombrie 2014 (cu medicul Florentina Vlădăreanu).
Medicul Ingrith Crenguţa Miron a explicat pe larg pentru ECONOMICA.NET că reprezentanţii Baxter Healthcare SRL, care a sponsorizat deplasarea sa la congres anual ASH din 6-9 decembrie 2014 din San Francisco, nu i-au cerut niciodată nici explicit, nici implicit să recomande pacienţilor medicamente din portofoliul companiei. Mai mult, medicamentele companiei americane Baxter Healthcare – e vorba de factorul antihemofilic – nici nu se dau pacienţilor pe reţetă, ci sunt achiziţionate doar de spital, prin licitaţie publică, în baza criteriului „cel mai mic preţ”.
Citeşte mai mult pe ECONOMICA.NET