Constituirea forţei NATO din Est bate pasul pe loc din cauza reticenţei unor aliaţi

Statele Unite intenționează să ceară sprijinul Canadei pentru constituirea celor patru batalioane ale NATO ce ar urma să fie desfășurate în estul Europei, întrucât unele state sunt reticente să contribuie la crearea acestei forțe, care trebuie aprobată la summitul NATO din luna iulie, relatează agenția Reuters într-un comentariu publicat joi.
Filip Stan
09 iun. 2016, 16:30
Constituirea forţei NATO din Est bate pasul pe loc din cauza reticenţei unor aliaţi

În pofida demonstrației de forță sugerată de numeroasele manevre militare la care peste 20 de state membre ale NATO au participat în estul Europei, Alianța avansează lent în demersul de constituire a celor patru batalioane, care vor avea în total circa 4.000 de soldați și vor fi dislocate în cele trei state baltice (Estonia, Letonia și Lituania) și în Polonia.

Deocamdată numai SUA, Marea Britanie și Germania s-au arătat dispuse să contribuie la acest efort, cu circa o mie de soldați fiecare. ‘Aliații europeni au motive pe care le invocă pentru a nu se angaja. Ele au probleme acasă, în Africa, în Afganistan. Pur și simplu nu au bani’, susține un diplomat al NATO implicat în negocieri, informează Agerpres.

Însă reticența unor guverne europene de a contribui la această mobilizare, cea mai substanțială după terminarea Războiului Rece, ilustrează mai degrabă îndoielile interne ale acestora asupra obiectivelor Alianței, și anume dacă nu cumva NATO ar trebui să aibă în vedere mai mult combaterea grupărilor teroriste și fluxul necontrolat de migranți decât o prezență în flancul estic ce stârnește proteste din partea Rusiei.

‘Există diviziuni în interiorul NATO’, notează Sophia Besch, expert în probleme de apărare în cadrul think tank-ului Centre for European Reform. ‘Unii aliați consideră că atenția trebuie să se îndrepte către sud’, remarcă ea.

De exemplu, Franța este preocupată mai mult de lupta împotriva islamiștilor din țări precum Siria sau Mali și are în prezent relații tensionate cu guvernul conservator polonez, care intenționează să anuleze achiziția unor elicoptere Airbus, un contract de circa trei miliarde de dolari. La rândul ei, Italia nu dorește să-și strice raporturile cu Rusia, de care depinde la capitolul energetic, potrivit Agerpres.

Însă unitatea în interiorul Alianței este crucială într-un moment în care Washingtonul și Moscova se acuză reciproc de acțiuni de intimidare în apropierea graniței dintre NATO și Rusia. Iar un nou semnal că Europa nu este dispusă să contribuie la propria ei apărare ar putea fi dăunător, mai ales în contextul în care politicienii americani insistă tot mai mult că statele europene trebuie să-și sporească bugetele militare pentru a nu mai lăsa responsabilitatea apărării în spațiul euroatlantic doar pe seama SUA.

În pofida acestor semnale negative, o sursă diplomatică poloneză implicată în negocieri apreciază că NATO nu va permite un eșec în demersul constituirii celor patru batalioane, întrucât desfășurarea lor a fost deja anunțată, iar Rusia ar putea exploata un asemenea eșec pe care l-ar vedea ca pe un indiciu că Alianța nu este dispusă să apere Polonia.

Citeşte şi Cioloş: Sunt îngrijorat că există conflicte care destabilizează regiunea. Trebuie să ne gândim la cum să ne apărăm

Aceeași sursă este și cea care face referire la un posibil sprijin pe care SUA l-ar primi din partea Canadei, pentru ca la summitul NATO ce se va desfășura la Varșovia pe 8 și 9 iulie să se poată valida decizia privind crearea celor patru batalioane.

Conform planului evocat la ora actuală, batalionul britanic ar urma să fie desfășurat în Estonia, cel german în Lituania și cel american în Letonia. Ar mai rămâne deci de clarificat situația celui din Polonia. Suplimentar, SUA vor avea în Europa de Est și o brigadă de blindate, care, la fel ca în cazul celor patru batalioane, va fi desfășurată pe principiul rotației, cu trupe care se vor fi schimbate succesiv, pentru a nu încălca Actul Fondator NATO-Rusia.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Vești bune pentru toți românii care au bani în depozite bancare. Se schimbă felul în care țineți banii în bancă în 2025. Se aplică la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, CEC Bank sau Raiffeisen
Capital.ro
România s-a despărțit de titanul scenei românești! Muzica lui a răsunat în toate sălile. Este de neînlocuit
Playtech.ro
În câte zile trebuie să consumi ouăle vopsite de Paște. Cum se păstrează corect, să nu se strice
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Cum se alege corect vinul. Masa de Paște devine o capodoperă
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Ce a descoperit Piedone în cozonacii din Carrefour. Șeful ANPC a făcut PUBLICE imaginile 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, înlocuit. A căzut cortina, secretul s-a aflat: El recunoaște că e o amenințare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ajutor financiar înainte de Paște! Ce trebuie să știi dacă ai pensie sub 2.574 de lei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul