Cele trei țări ‘au probleme comune și împărtășesc propuneri pentru soluționarea lor’, a mai afirmat, în fața presei, șeful diplomației poloneze, după reuniunea trilaterală România — Polonia — Turcia.
La rândul său, ministrul turc de externe, Mevlut Cavușoglu, a insistat că, pe lângă atenția impusă de ‘politica agresivă a Rusiei’, NATO trebuie să-și intensifice lupta împotriva terorismului.
Șeful diplomației turce a vorbit și despre acordul UE-Turcia privind stăvilirea fluxului migrator, el apreciind că această înțelegere se aplică cu succes. Acordul prevede în principal returnarea către Turcia a migranților ajunși în Grecia, în schimbul preluării de către statele UE a unor refugiați sirieni direct din Turcia, un ajutor financiar european de până la 6 miliarde de euro acordat guvernului de la Ankara pentru refugiați și apropierea Turciei de blocul european prin liberalizarea regimului de vize și accelerarea procesului de aderare a Turciei la blocul comunitar.
Potrivit unui comunicat al MAE transmis AGERPRES, la reuniunea de la Varșovia, șeful diplomației române și-a exprimat convingerea că rezultatele Summitului NATO (ce se va desfășura în capitala poloneză pe 8 și 9 iulie) vor reconfirma unitatea și coeziunea aliată în fața provocărilor de securitate de oriunde ar proveni acestea, într-o abordare multidimensională, în conformitate cu principiul „28 pentru 28”. De asemenea, ministrul român de Externe a adăugat că asigurarea unei prezențe NATO pe teritoriul aliaților estici rămâne esențială, evidențiind complementaritatea dimensiunilor nordică și sudică ale flancului estic.
Citeşte şi Constituirea forţei NATO din Est bate pasul pe loc din cauza reticenţei unor aliaţi
Ministrul român a subliniat importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică și a pledat pentru întărirea cooperării și coordonării NATO-UE și a relației Alianței Nord-Atlantice cu partenerii estici.
Cei trei miniștri au avut și un schimb de opinii asupra evoluțiilor din vecinătatea estică și sudică. Ministrul Lazăr Comănescu a evidențiat importanța dezvoltării capabilităților aliate, în acest sens un loc important ocupându-l sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, proiect defensiv, menit să contracareze amenințările de acest tip din afara spațiului euro-atlantic, arată MAE.
Următoarea reuniune a trilateralei România — Polonia — Turcia se va desfășura în a doua parte a anului în România.