„Eu, personal, nu am luat în calcul posibilitatea de a demisiona. Aş lua în calcul posibilitatea asta dacă m-aş simţi responsabil faţă de situaţia asta (…) Sigur că se pot face discuţii întotdeauna, dar nu văd cum demisia mea ar rezolva ceva. Suntem într-o situaţie obiectivă”, a declarat Alexandru Lăzescu, citat de Mediafax.
Lăzescu a mai spus că „în mod explicit” nimeni nu l-a îndemnat să-şi dea demisia. El a mai spus că, dacă demersul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) de blocare a conturilor operaţionale ale TVR este unul politic, el trebuie asumat ca atare de factorul politic.
„Dacă această măsură a avut în spate o motivaţie politică, se poate spune că prin dispariţia mea s-ar rezolva situaţia. Dar eu sper că nu asta a fost motivaţia. Dar, dacă decizia nu a avut în spate considerente politice, nu văd în ce fel ar rezolva situaţia demisia mea (…) Situaţia, din punct de vedere tehnic, nu are de ce să se rezolve dacă plec eu de aici. Dacă în spate e un demers politic, el trebuie spus ca atare (…) Dacă e doar dorinţa ANAF de a respecta legislaţia, atunci nu văd de ce ar ajuta demisia mea. Din contră, cred că ar strica”, a spus Alexandru Lăzescu.
El a precizat că nu este de acord în niciun caz „cu ideea jafului”. „Nici vorbă de aşa ceva”, a mai spus Lăzescu.
În plus, el a spus că situaţia financiară dificilă a TVR este cauzată de istoricul instituţiei, pierderile televiziunii publice adâncindu-se în timpul a trei mandate – cel al lui Tudor Giurgiu, cel al lui Alexandru Sassu şi cel al lui, care a început în 2010.
Lăzescu a mai spus că, dacă situaţia cu ANAF nu se rezolvă, probabil, începând de săptămâna viitoare, Televiziunea Română va fi nevoită să îngheţe cu totul producţia în premieră. De asemenea, el a mai spus că decizia ANAF duce la blocarea activităţii TVR în campania electorală, dar este posibil să ducă şi la blocarea Campionatului European de Fotbal, dar şi a Jocurilor Olimpice.
SRTv a anunţat, într-un comunicat remis Mediafax pe 22 mai, că ANAF a blocat, luni, în totalitate conturile operaţionale ale Televiziunii Române, din cauza datoriilor acumulate – din 2005 până la finalul lui 2011 – către bugetul de stat. Acestea sunt în valoare de 272.699.000 lei, potrivit comunicatului TVR.
„În aceste condiţii, conducerea televiziunii publice atrage atenţia opiniei publice că măsura dispusă duce la blocarea activităţii TVR în timpul campaniei electorale, ceea ce poate aduce prejudicii procesului democratic”, se spune în comunicat.