Veşti bune: Apa este curată în majoritatea destinațiilor de vacanță din Europa

Vești bune dacă aveți de gând să petreceți o vacanță la plajă în Europa, în această vară. Dintre apele pentru scăldat din Uniunea Europeană, 92,1 % îndeplinesc acum standardele minime de calitate a apei prevăzute de Directiva privind apa pentru scăldat.
Romania TV
24 mai 2012, 09:38
Veşti bune: Apa este curată în majoritatea destinațiilor de vacanță din Europa

Aceste ape includ și lacul Serpentine din Londra, care va găzdui mai multe evenimente olimpice, printre care se numără proba de maraton înot în ape deschise și proba de înot din cadrul triatlonului.

Rezultatele provin din ultimul Raport anual privind apa pentru scăldat al Agenției Europene de Mediu (EEA) și al Comisiei Europene, care descrie calitatea apei înregistrată în ultimul an în peste 22 000 de zone de scăldat (plaje, râuri și lacuri) din toată Europa.

„Îmi face plăcere să constat că, în Europa, calitatea apelor pentru scăldat rămâne, în general, superioară și s-a îmbunătățit față de anul trecut. O majoritate clară a europenilor este preocupată de probleme privind calitatea apei și dorește mai multe informații despre acest subiect. Prin urmare, trebuie să acționăm în continuare pentru a asigura adecvarea apelor noastre pentru toate utilizările legitime – de la scăldat, la băut – precum și sănătatea ecosistemului acvatic global”, a declarat comisarul pentru mediu, Janez Potočnik.

Jacqueline McGlade, profesor și director executiv al Agenției Europene de Mediu, a spus, de asemenea: „Calitatea apei de care dispun plajele și alte zone de scăldat este una din cele mai importante preocupări de mediu ale cetățenilor europeni. Dar în mai multe țări există încă probleme cu poluarea provenind din agricultură și din apele uzate menajere, așa că sunt necesare mai multe eforturi pentru ca publicul să beneficieze de apă sigură și curată.”

Conform raportului, în 77,1 % din zone calitatea este excelentă, adică respectă cele mai stricte valori orientative, ceea ce reprezintă o îmbunătățire de 3,5 puncte procentuale față de datele anului trecut. Aproximativ 93,1 % din apele pentru scăldat costiere au fost clasificate ca fiind „suficiente”, sau respectând valori obligatorii mai puțin stricte, ceea ce reprezintă o creștere de 1 %. Mai puțin de 2 % din apele pentru scăldat au fost neconforme.

Cipru, Croația, Malta și Grecia au avut rapoarte excelente privind apa din zonele de scăldat; în toate aceste țări, peste 90 % din zonele de scăldat se conformează celor mai stricte valori orientative (calitate excelentă), iar restul respectă valorile obligatorii. La celălalt pol, Țările de Jos, Bulgaria, Letonia, Luxemburg și Belgia au avut o proporție relativ scăzută a zonelor care se conformează valorilor orientative mai stricte, în special în cazul apelor interioare.

Calitatea apei în cele mai populare destinații de vară din Europa a fost, în general, bună, peste 90 % din zonele de scăldat conformându-se valorilor obligatorii. În Spania, Italia și Portugalia, peste 80 % din zonele de scăldat au o calitate excelentă a apei.

Calitatea globală a apelor pentru scăldat din UE s-a îmbunătățit considerabil din 1990 până în prezent. Procentul zonelor de scăldat costiere care nu respectă dispozițiile Directivei privind apa pentru scăldat a scăzut de la 9,2 % în 1990, la 1,5 % în 2011. Procentul zonelor de scăldat de pe apele interioare, care nu respectă valorile obligatorii, s-a redus de la 11,9 % în 1990, la 2,4 % în 2011, ultimul fiind unul din cele mai scăzute procente înregistrate până în prezent.

În Europa, apa pentru scăldat trebuie să fie conformă cu standardele stabilite de Directiva privind apa pentru scăldat din 2006, care trebuie pusă în aplicare până în decembrie 2014. UE publică anual un raport de sinteză privind calitatea apei pentru scăldat, pe baza rapoartelor pe care statele membre trebuie să le transmită înainte de sfârșitul anului precedent. Pentru raportul din acest an, toate cele 27 de state membre, precum și Croația, Muntenegru și Elveția, au monitorizat și au raportat calitatea apei pentru scăldat, ținând seama, cele mai multe dintre ele, de noile dispoziții.

Două treimi din zonele de scăldat s-au situat în ape costiere, iar restul, în râuri și lacuri. Cele mai multe ape pentru scăldat costiere se găsesc în Italia, Grecia, Franța și Spania, în timp ce Germania și Franța au cele mai multe ape pentru scăldat interioare.

Laboratoarele au analizat nivelurile atinse de anumite tipuri de bacterii, inclusiv de enterococii intestinali și Escherichia coli, care pot indica prezența poluării provenind, în principal, de la apele uzate menajere sau de la deșeurile din fermele de creștere a animalelor. Zonele sunt clasificate ca fiind conforme cu valorile obligatorii, conforme cu valorile orientative mai stricte, sau neconforme.

Cetățenii europeni pot obține informații despre calitatea apei din zona preferată de scăldat accesând site-ul sistemului de informare privind apele europene Water Information System for Europe (WISE). Site-ul permite utilizatorilor să descarce date și să consulte hărți interactive. Publicul poate, de asemenea, să comunice starea apelor locale utilizând site-ul Eye on Earth.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Plaja celebră unde primești amendă dacă îți rezervi loc înainte de ora 9. Puțini turiști știu de această regulă
Capital.ro
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Playtech.ro
Wow! Cum arată Prințul George la 11 ani. E leit tatălui său, William
DailyBusiness
Atenție! Începând de azi se completează formularul 216. Cine e obligat!
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Jurnalista Alsu Kurmasheva, condamnată la șase ani și jumătate de închisoare în Rusia pentru „răspândirea de informații false”
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!