Șeful diplomației ungare a subliniat că experiența din ultima vreme arată clar că repatrierea migranților în țările lor de origine este un demers dificil de pus în practică, chiar atunci când se dovedește că ei au intrat ilegal în Europa.
Szijjarto a amintit că înființarea de centre hotspot în afara UE este un punct important din planul privind crearea unui spațiu Schengen 2.0, propus în aprilie de premierul Viktor Orban.
În așa-numitele centre hotspot — unele create, altele aflate în curs de amenajare în Grecia și Italia — migranții sunt înregistrați și separați în imigranți economici, care în mod normal ar trebui repatriați în țările lor, și refugiați a căror cerere de azil este aparent justificată.
Citeşte şi Turcia nu vrea să anuleze acordul cu UE privind migraţia
Ministrul Szijjarto a susținut că tot mai mulți politicieni europeni împărtășesc abordarea Ungariei privind criza provocată de valul de migranți extracomunitari. ‘Cu un an în urmă, termenul ‘protecția frontierelor’ era o expresie murdară, dar acum toată lumea vorbește despre aceasta’, a indicat șeful diplomației de la Budapesta. Pe măsură ce trece timpul, devine evident că ‘propunerile Comisiei Europene sunt rele pentru Europa și vor conduce la prăbușirea ei’, a apreciat Szijjarto, potrivit Agerpres.
Totuși, executivul comunitar a respins luni propunerea ministrului Sebastian Kurz. ‘Politica Uniunii Europene privind azilul și refugiații este deplin conformă cu prevederile dreptului internațional și cu principiul neexpulzării, iar acest lucru nu se va schimba’, a precizat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene pentru probleme de migrație și afaceri interne, Tove Ernst.