PROIECT MS. Cum se pedepseşte încasarea de bani de la pacienţi pentru radioterapie şi dializă

Încasarea de bani de la pacienţi pentru radioterapie şi servicii de dializă va fi sancţionată de la reţinerea a 20-40% din contravaloarea serviciilor aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situaţii până la rezilierea contractului de furnizare a acestor servicii, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii.
Iulian Tudor
11 iun. 2016, 14:15
PROIECT MS. Cum se pedepseşte încasarea de bani de la pacienţi pentru radioterapie şi dializă

Conform proiectului de Hotărâre pentru modificarea şi completarea HG 206/2015 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2015-2016, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătăţii, este interzisă încasarea unor sume de bani de la asiguraţi pentru serviciile de radioterapie, pentru care nu este stabilită o reglementare în acest sens, cu excepţia celei de-a doua opinii medicale, la cererea expresă a asiguratului şi numai în situaţia în care aceasta a fost acordată de o altă echipă medicală decât cea care a aprobat planul de tratament iniţial.

Actul normativ prevede sancţionarea furnizorilor de radioterapie în cazul în care se constată încasarea necuvenită a unor sume de la asiguraţi.

Astfel, la prima constatare va fi reţinută furnizorului de radioterapie o sumă calculată prin aplicarea a 20% din contravaloarea serviciilor de radioterapie aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situaţii. În cazul în care se constată şi a doua oară aceeaşi situaţie, de la furnizor va fi reţinută o sumă calculată prin aplicarea a 30% din contravaloarea serviciilor de radioterapie aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situaţii, iar la a treia abatere, se va reţine 40% din contravaloarea serviciilor. La a patra constatare a nerespectării de către furnizor a acestei obligaţii, contractul de furnizare a acestor servicii va fi reziliat.

Prin acelaşi proiect este interzisă încasarea de bani de la pacienţii asiguraţi pentru serviciile medicale paraclinice şi pentru serviciile de dializă furnizate în cadrul programelor naţionale de sănătate curative pentru care nu este stabilită o reglementare în acest sens. Furnizorii acestor servicii care nu respect noile prevederi vor primi sancţiuni care pot merge până la rezilierea contractelor la cea de a patra abatere , după modelul celor din radioterapie.

Sancţiuni vor fi aplicate şi farmaciilor aflate în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate care nu respectă programul anunţat şi nu asigură medicaţia necesară bolnavilor incluşi în programele naţionale. Astfel, la constatarea nerespectării acestor obligaţii, pot fi diminuate cu 5-16% sumele cuvenite pentru luna în care s-au înregistrat aceste situaţii.

Serviciile medicale, inclusiv prescrierea şi eliberarea medicamentelor şi materialelor sanitare specifice asigurate bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate curative pot fi acordate într-o unitate sanitară în regim ambulatoriu, în spitalizare de zi, concomitent cu serviciile medicale spitaliceşti furnizate în regim de spitalizare continuă într-o altă unitate sanitară, dacă spitalul la care pacientul este internat nu poate acorda acele servicii.

Pentru aceste situaţii, serviciile asigurate în cadrul programelor naţionale de sănătate curative sunt validate şi decontate din bugetul programelor naţionale de sănătate curative.

În plus, dacă pacientul necesită transport medicalizat, unitatea sanitară în care bolnavul este internat în regim de spitalizare continuă suportă contravaloarea transportului în vederea efectuării serviciilor asigurate în cadrul programelor naţionale de sanătate cu scop curativ.

Acelaşi proiect mai prevede că includerea unităţilor de specialitate în programele naţionale de sănătate se va realiza pe baza unor criterii elaborate la propunerea comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii şi a unei metodologii de selecţie care se aprobă prin normele tehnice, cu încadrare în limita fondurilor aprobate.

Acelaşi proiect prevede iniţierea derulării unui subprogram nou – „Subprogramul de diagnostic genetic al tumorilor solide maligne (sarcom Ewing şi neuroblastom) la copii şi adulţi”, care face parte din programul naţional de oncologie.

Tratamentul medicamentos al bolnavilor cu afecţiuni oncologice, monitorizarea evoluţiei bolii la pacienţii cu afecţiuni oncologice, reconstrucţia mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare, diagnosticul leucemiilor acute la copii şi adulţi, radioterapia bolnavilor cu afecţiuni oncologice realizate în regim de spitalizare de zi, dar şi diagnosticul genetic al tumorilor solide maligne la copii şi adulţi sunt obiectivele programul naţional de oncologie.

Citeşte şi Ministerul Sănătăţii blochează organizarea concursurilor pentru funcţia de conducere a spitalelor

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Limba îndepărtată care se aseamănă cu româna și care are o mulțime de cuvinte la fel. Cum se spune, de fapt, la dușman, murdar sau cioban
Capital.ro
Tragedie fără margini în fotbal. Marele fotbalist a murit fulgerător: Este imposibil să găsim cuvinte de alinare
Playtech.ro
În câte zile trebuie să consumi ouăle vopsite de Paște. Cum se păstrează corect, să nu se strice
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Marea Autostradă, aproape gata. Se va circula ca pe circuitul de Formula 1
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
SINGURUL mall deschis de Paște, în Capitală. Aici poți să-ți faci cumpărăturile duminică, 20 aprilie 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România s-a despărțit de titanul scenei românești! Muzica lui a răsunat în toate sălile. Este de neînlocuit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Răsturnare în alegeri! S-a aflat în ultimul sondaj!
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul