PROIECT MS. Cum se pedepseşte încasarea de bani de la pacienţi pentru radioterapie şi dializă

Încasarea de bani de la pacienţi pentru radioterapie şi servicii de dializă va fi sancţionată de la reţinerea a 20-40% din contravaloarea serviciilor aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situaţii până la rezilierea contractului de furnizare a acestor servicii, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii.
Iulian Tudor
11 iun. 2016, 14:15
PROIECT MS. Cum se pedepseşte încasarea de bani de la pacienţi pentru radioterapie şi dializă

Conform proiectului de Hotărâre pentru modificarea şi completarea HG 206/2015 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2015-2016, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătăţii, este interzisă încasarea unor sume de bani de la asiguraţi pentru serviciile de radioterapie, pentru care nu este stabilită o reglementare în acest sens, cu excepţia celei de-a doua opinii medicale, la cererea expresă a asiguratului şi numai în situaţia în care aceasta a fost acordată de o altă echipă medicală decât cea care a aprobat planul de tratament iniţial.

Actul normativ prevede sancţionarea furnizorilor de radioterapie în cazul în care se constată încasarea necuvenită a unor sume de la asiguraţi.

Astfel, la prima constatare va fi reţinută furnizorului de radioterapie o sumă calculată prin aplicarea a 20% din contravaloarea serviciilor de radioterapie aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situaţii. În cazul în care se constată şi a doua oară aceeaşi situaţie, de la furnizor va fi reţinută o sumă calculată prin aplicarea a 30% din contravaloarea serviciilor de radioterapie aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situaţii, iar la a treia abatere, se va reţine 40% din contravaloarea serviciilor. La a patra constatare a nerespectării de către furnizor a acestei obligaţii, contractul de furnizare a acestor servicii va fi reziliat.

Prin acelaşi proiect este interzisă încasarea de bani de la pacienţii asiguraţi pentru serviciile medicale paraclinice şi pentru serviciile de dializă furnizate în cadrul programelor naţionale de sănătate curative pentru care nu este stabilită o reglementare în acest sens. Furnizorii acestor servicii care nu respect noile prevederi vor primi sancţiuni care pot merge până la rezilierea contractelor la cea de a patra abatere , după modelul celor din radioterapie.

Sancţiuni vor fi aplicate şi farmaciilor aflate în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate care nu respectă programul anunţat şi nu asigură medicaţia necesară bolnavilor incluşi în programele naţionale. Astfel, la constatarea nerespectării acestor obligaţii, pot fi diminuate cu 5-16% sumele cuvenite pentru luna în care s-au înregistrat aceste situaţii.

Serviciile medicale, inclusiv prescrierea şi eliberarea medicamentelor şi materialelor sanitare specifice asigurate bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate curative pot fi acordate într-o unitate sanitară în regim ambulatoriu, în spitalizare de zi, concomitent cu serviciile medicale spitaliceşti furnizate în regim de spitalizare continuă într-o altă unitate sanitară, dacă spitalul la care pacientul este internat nu poate acorda acele servicii.

Pentru aceste situaţii, serviciile asigurate în cadrul programelor naţionale de sănătate curative sunt validate şi decontate din bugetul programelor naţionale de sănătate curative.

În plus, dacă pacientul necesită transport medicalizat, unitatea sanitară în care bolnavul este internat în regim de spitalizare continuă suportă contravaloarea transportului în vederea efectuării serviciilor asigurate în cadrul programelor naţionale de sanătate cu scop curativ.

Acelaşi proiect mai prevede că includerea unităţilor de specialitate în programele naţionale de sănătate se va realiza pe baza unor criterii elaborate la propunerea comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii şi a unei metodologii de selecţie care se aprobă prin normele tehnice, cu încadrare în limita fondurilor aprobate.

Acelaşi proiect prevede iniţierea derulării unui subprogram nou – „Subprogramul de diagnostic genetic al tumorilor solide maligne (sarcom Ewing şi neuroblastom) la copii şi adulţi”, care face parte din programul naţional de oncologie.

Tratamentul medicamentos al bolnavilor cu afecţiuni oncologice, monitorizarea evoluţiei bolii la pacienţii cu afecţiuni oncologice, reconstrucţia mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare, diagnosticul leucemiilor acute la copii şi adulţi, radioterapia bolnavilor cu afecţiuni oncologice realizate în regim de spitalizare de zi, dar şi diagnosticul genetic al tumorilor solide maligne la copii şi adulţi sunt obiectivele programul naţional de oncologie.

Citeşte şi Ministerul Sănătăţii blochează organizarea concursurilor pentru funcţia de conducere a spitalelor

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. E ultimul avertisment: Nu spun că vine apocalipsa, dar...
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Capcana de la semafor. Rămâi pe loc fără permis
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'