Indemnizația de șomaj acordată absolvenților promoției 2016 reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă în vigoare.
„Indemnizația de șomaj se acordă după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de servicii gratuite în vederea angajării (informare și consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională)”, se menționează în comunicatul AMOFM.
Potrivit Agerpres, pentru a putea primi această indemnizație, absolvenții trebuie să se înregistreze la agenția de ocupare a forței de muncă din raza căreia își au domiciliul. Actele necesare pentru înregistrarea absolventului la Agențiile Locale de Sector, ca persoană în căutarea unui loc de muncă, sunt:
AMOFM avea în evidențe la finele lunii mai 20.171 de șomeri, indemnizați și neindemnizați, iar rata șomajului era de 1,82%. Din totalul șomerilor, peste jumătate (11.058) erau femei. Șomerii indemnizați erau în număr de 3.896 (2.269 femei), numărul absolvenților indemnizați fiind de 16 (8 femei).