Electrocardiograma
Analiză esențială în cardiologie, electrocardiograma (ECG) înregistrează activitatea electrică a inimii, oferind informații importante despre structura și funcționalitatea acestui organ.
Testul monitorizează frecvența și ritmul cardiac (aritmii), oferind și informații despre lezarea mușchiului inimii. Electrocardiograma arată existența unor zone de ischemie și/sau necroză specifice infarctului, modificări ale activității electrice (dezechilibre electrolitice) și eventuala inflamație a sacului care înconjoară inima (pericardită).
Electrocardiograma de repaus presupune montarea unor electrozi pe corpul pacientului. Testul durează, în medie, 5 minute, nu implică riscuri și un necesită o pregătire specială. După efectuarea lui, este bine să nu se bea apă rece sau să se depună efort fizic intens.
Teste de sânge
După infarct, se recomandă și dozarea enzimelor cardiace, care au atât valoare de diagnostic, cât și de prognostic. Aceste enzime sunt eliberate în circuitul sangvin când celulele mușchiului inimii sunt lezate.
Află ce alte analize depistează din timp bolile inimii pe clicksanatate.ro