Curtea Constituţională (CC) a admis sesizarea Avocatului poporului referitoare la neconstituţionalitatea articolului V, alineatul 1, teza I, din OUG 15/2012 privind stabilirea unor măsuri financiare în domeniul asigurărilor sociale de sănătate şi al finanţelor publice, scrie Mediafax.
„Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale acordate unităţilor administrativ-teritoriale în anul 2012 prin Hotãrârea Guvernului 255/2012 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetarã la dispozia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2012, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale, pentru plata unor arierate aferente cheltuielilor curente şi de capital, precum şi pentru cofinanþarea unor proiecte cu finanţare externã nerambursabilă, neutilizate pânã la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se restituie de către ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale la bugetul de stat, în contul din care acestea au fost încasate” – este textul declarat neconstituţional de către CC.
În cadrul dezbaterilor s-a susţinut că textul încalcă articolul 120 din Constituţiei, care stipulează că administraţia publică din unităţile administrativ-teritoriale se întemeiază pe principiile descentralizării, autonomiei locale şi deconcentrării serviciilor publice.
Mai mult, s-a arătat că emitentul actului administrativ nu îşi poate revoca propriul act pentru considerente de oportunitate, aceasta putându-se face doar pentru motive de nelegalitate.
În 8 mai, în prima şedinţă a Executivului condus de Victor Ponta, a decis că primarii sunt obligaţi să returneze Guvernului cel târziu până la sfârşitul acestei săptămâni fondurile necheltuite din alocaţiile primite la începutul lunii aprilie de la fostul Cabinet Ungureanu pentru cheltuieli curente şi cofinanţarea unor proiecte europene.
„Regularizarea cu bugetul de stat a sumelor se realizează în termen de trei zile lucrătoare”, stipula actul.
Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a declarat anterior că primarii vor fi obligaţi să returneze Guvernului fondurile necheltuite din alocaţiile primite de la fostul Cabinet Ungureanu în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii prin care actualul Executiv a decis recuperarea acestor sume.
Premierul Victor Ponta anunţase, în 7 mai, în plenul Parlamentului, că a cerut specialiştilor din Ministerul Finanţelor să propună în şedinţa de marţi a Guvernului o soluţie prin care banii acordaţi de fostul Guvern către primăriile PDL să fie recuperaţi şi folosiţi la salarii şi pensii.
El a amintit că a criticat în numeroase rânduri modul în care Guvernul Ungureanu a cheltuit „ilegal şi ilegitim” 170 milioane euro din Fondul de rezervă, pentru a finanţa campania electorală a unor aleşi locali PDL.
„Mă angajez ca Fondul de rezervă să nu mai fie folosit niciodată pe criterii politice, pentru campanii electorale, ci doar conform legii, pentru situaţii cu adevărat de urgenţă. Mai mult, am solicitat specialiştilor din Ministerul Finanţelor ca mâine (marţi-n.r.), printr-un act normativ, să încercăm să recuperăm acei bani, de 170 milioane euro, şi să-i folosim acolo unde avem cu adevărat nevoie, la reîntregirea pensiilor şi a salariilor”, spunea Ponta.
La începutul lunii aprilie, prin hotărâre, Guvernul a alocat primăriilor fonduri totale de 648 milioane lei (echivalent a 148 milioane euro), din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, cei mai mulţi bani fiind acordaţi primăriilor PDL.