„Au fost amânări succesive, au fost zece acte adiționale și cred că, de acum înainte, trebuie să tratăm cu mai multă responsabilitate, încă din faza de proiectare toate aceste lucrări, pentru a nu mai exista atâtea întârzieri, amânări de finalizare și acte adiționale. Această lucrare e spre finalizare. 87% din ea este realizată, atât în ce privește consolidarea, cât și restaurarea. Mai sunt așteptați doi izolatori seismici zilele următoare și promisiunea fermă este ca pe 30 iunie să se poată spune că s-a încheiat această lucrare. Două săptămâni durează recepția”, a afirmat Firea, după ce a vizitat șantierul de la Arcul de Triumf, potrivit Agerpres.
Ea adăugat că a primit asigurări că nu vor mai exista amânări în cazul acestei lucrări și că „mai e nevoie, pe lângă cele nouă acte adiționale semnate, de doar unul”.
„Și această lucrare, ca și altele, a suferit foarte multe amânări. (…) Nu s-au luat în calcul din faza de proiectare toate elementele necesare anvergurii unei astfel de lucrări. Am fost săptămâna trecută la Pasajul Piața Sudului și am pus și eu aceeași întrebare ca dvs: ‘De ce se amână tot timpul aceste termene?’. Mi s-a spus că, spre exemplu, în cazul Pasajului de la Piața Sudului nu au fost luate în considerare devierile utilităților publice de la locul acelui șantier. Practic, constructorul a acuzat că nu are front de lucru. Acestea sunt niște greșeli, practic. Nu știu dacă e vorba de incompetență sau pur și simplu de erori materiale”, a precizat Firea.
Ea a atras atenția asupra faptului că astfel de greșeli ajung să fie suportate, în cele din urmă, tot de către contribuabili. În context, Gabriela Firea a subliniat că toate șantierele deschise trebuie urmărite de către managerii de proiect, iar primarii și consilierii trebuie să verifice, la rândul lor, stadiul lucrărilor.
„Nu din birou, pentru că din birou nu poți să ai toate elementele de la fața locului. Trebuie să venim foarte mult pe teren, astfel încât toate lucrările începute să se încheie cât mai curând posibil, pentru a putea deschide alte lucrări noi. Nu putem să deschidem 200 de șantiere, când nu sunt închise nici cele de acum”, a conchis Firea.
Reprezentanții celor două firme care efectuează lucrarea au precizat că Arcul de Triumf urmează să fie introdus în circuitul turistic încă din această vară și că, pentru a permite accesul vizitatorilor, va exista o trecere de pietoni dinspre Bulevardul Constantin Prezan. De asemenea, va fi amenajată o pastilă de refugiu pentru siguranța pietonilor. Semaforizarea specială în această intersecție urmează să fie realizată de către Administrația Străzilor până pe 27 iunie.
Citeşte şi Gabriela Firea, a doua promisiune: Pasajul Sudului va fi finalizat de Crăciun