„Vom lua măsuri privind o prezență corespunzătoare pentru regiunea de sud-est, cu elemente terestre construite în jurul unei brigăzi multinaționale”, a adăugat șeful NATO.
România s-a oferit să pună la dispoziție o bază pentru această brigadă, care ar avea în jur de 5.000 de militari și care „ar organiza și facilita activitățile NATO în regiune în privința exercițiilor și a măsurilor de asigurare”, a spus Stoltenberg. România ar urma să conducă această brigadă.
Propunerea României este discutată, iar detaliile „vor fi decise mai târziu”, a adăugat el.
Premierul român Dacian Cioloș a cerut în trecut o „prezență extinsă a NATO” la Marea Neagră. Și Bulgaria a făcut o solicitare similară, potrivit Reuters.
NATO depune eforturi pentru a-și consolida întreg flancul estic, statele sale membre din regiune simțindu-se amenințate în urma anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea și a sprijinului Moscovei pentru separatiștii din estul Ucrainei.
Citeşte şi Europenii se tem de un singur lucru. Este cel mai rău dintre toate
Miniștrii apărării din NATO ar urma de asemenea să pregătească terenul pentru desfășurarea a patru batalioane în Polonia și în cele trei țări baltice — Estonia, Letonia și Lituania. Deciziile finale sunt așteptate la summitul liderilor din Alianță de luna viitoare de la Varșovia.
Măsurile vor amplifica cel mai probabil tensiunile cu Rusia, care a avertizat în mod repetat că extinderea NATO spre Est reprezintă o amenințare la adresa securității sale naționale. „Nu căutăm o confruntare cu Rusia, nu vrem un nou Război Rece”, a spus Stoltenberg, potrivit Reuters. „NATO va continua să își protejeze și să își apere toți aliații în fața oricărei amenințări”, a adăugat el.