MS verifică 42 dintre cele mai utilizate biocide pentru dezinfectarea suprafeţelor, din cele 150 de produse din piaţă

Laboratoarele din Institutul de Sănătate Publică Iaşi, din Institutul de Sănătate Publică Bucureşti şi din Direcţia de Sănătate Publică Ialomiţa vor testa 42 de produse biocide pentru dezinfectarea suprafeţelor, în cadrul controlului naţional, câte o probă din fiecare judeţ şi municipiul Bucureşti. În total, sunt 150 de biocide care au autorizaţie de punere pe piaţă, dar analiza este reprezentativă şi se încadrează în alocaţiile bugetare alocate acestei acţiuni, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu.
Iulian Tudor
14 iun. 2016, 12:07
MS verifică 42 dintre cele mai utilizate biocide pentru dezinfectarea suprafeţelor, din cele 150 de produse din piaţă

„În 1 iunie a început un control la toate biocidele care sunt pe piaţă, respectiv la producător, distribuitor şi utilizator, vorbim de biocide care se înscriu în categoriile TP1 pentru tegumente şi TP2 pentru suprafeţe”, a precizat Colintineanu, potrivit news.ro.

El a adăugat că se verifică toate documentele, avizele, autorizaţiile, etichetele şi fişele de date tehnice ale biocidelor, pentru a se vedea dacă există inadvertenţe.

„În judeţele în care nu există producători sau distribuitori, inspectorii vor merge în control la spitale şi vor verifica produsele din spital, dacă eticheta este conformă cu avizul de punere pe piaţă. La producători va fi verificată şi procedura de monitorizare a calităţii produselor din fabrici. În cazul în care inspectorii vor găsi neconformităţi vor fi prelevate probe de produs, care vor fi anlizate în laborator pentru testarea eficacităţii acestora”, a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii într-o conferinţă de presă.

El a mai spus că numărul de produse biocide prelevate din toată ţara din categoria TP2 , adică dezinfectanţi pentru suprafeţe, este de 42, adică una pentru fiecare judeţ şi municipiul Bucureşti.

„Avem autorizaţie de punere pe piaţă pentru circa 150 de produse biocide din categoria TP2, eşantionul de 42 este mai mult decât relevant statistic şi trebuie să se încadreze în alocaţiile bugetare alocate acestei acţiuni”, a continuat Colintineanu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, 42 de probe vor fi prelevate în toată ţara, indiferent de situaţia în care se găsesc, dacă au sau nu neconformităţi.

„Analizele vor fi relevante în sensul în care vor fi alese cele mai utilizate şi cele mai răspândite produse biocide. Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică vor coordona procesul de selecţie a acestor substanţe”, a adăugat Colintineanu.

El a mai precizat că, în cazul controlului, va fi testată eficacitatea produselor respective, adică dacă dezinfectanţii omoară microorganismele pentru care au fost avizate.

„Se vor testa următoarele activităţi: bactericidă, microbactericidă şi fungicidă. Pentru testele de eficacitate există standarde europene, acestea dau informaţii şi despre concentraţia substanţei active. Dacă vor fi teste cu rezultat neconform, probele vor fi trimise la un laborator din străinătate acreditat. Din momentul constatării unei neconformităţi în laboratoarele din România şi până va sosi rezultatul din străinătate, produsele vor fi blocate peste tot de la utilizare, în toate unităţile spitaliceşti”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Testările celor 42 de produse biocide vor fi făcute la laboratoarele Institutului Naţional de Sănătate Publică din Iaşi şi din Bucureşti şi la laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa. Testarea face parte dintr-un program de sănătate de mediu şi este o acţiune de monitorizare a produselor biocide, a spus Colintineanu, precizând că aceste laboratoare nu sunt acreditate.

„Da, aceste laboratoare nu sunt acreditate. Dar vrem laboratoare acreditate. Acreditarea presupune, în primul rând, efectuarea unei baterii de teste care să valideze metoda şi stabiliarea unei valori de referinţă în fiecare laborator. Fără teste nu putem avea laboratoare acreditate, ceea ce înseamnă că această testare naţională serveşte şi scopului de urgenţă de a avea laboratoare acreditate, care să poată testa produsele biocide în caz de suspiciune”, a declarat Laurenţiu Colintineanu.

El a mai precizat că au existat laboratoare acreditate în România, dar acestea şi-au pierdut acreditarea din lipsă de probe şi de fonduri, în unele situaţii.

„În urma acestor teste vor fi acreditate pentru teste bactericide, micobactericide şi fungicide aceste laboratoare, şi, pentru a evita situaţia de a nu avea laboratoare acreditate, în tematica de control din fiecare an vor fi introduse obligatoriu acţiuni de monitorizare şi control în cazul produselor biocide, pentru a nu mai pierde acreditările laboratoarelor”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy