Cei 11 membri ai formaţiei Pink Martini revin în Capitală în cadrul turneului de promovare a albumului „A Retrospective”. Accesul în Sala Palatului este permis începând cu ora 19.00.
Thomas Lauderdale (pian), solista Storm Large, basistul Philip Baker, Gavin Bondy (trompetă), Jeffrey Budin (trombon), Nicholas Crosa (vioară), Brian Davis (percuţie), Daniel Faehnle (chitară), Anthony Jones (tobe), Timothy Nishimoto (percuţie & backup vocal) şi Derek Rieth (percuţie) se pregătesc să ofere fanilor o oră şi jumătate de magie, o retrospectivă magistrală a celor mai bune hituri ale trupei din cei 17 ani de carieră. Astfel, show-ul va include piese precum „Una Notte a Napoli”, „Hang On Little Tomato”, „¿Donde Estas Yolanda?”, „Hey Eugene”, „Sympathique (Je ne veux pas travailler)”, „Lilly”, „Que Sera Sera”, „Amado Mio”.
Pentru Pink Martini, opririle în România au devenit deja o tradiţie, membrii orchestrei declarând că se simt aici la fel de bine ca acasă. Cu un sound ce îmbină influenţe variate, de la cuban-jazz şi muzică de cameră până la marşuri braziliene şi coloane sonore de filme „noir”, cei 12 membri ai orchestrei originare din Portland, Oregon, şi-au prezentat repertoriul multilingvistic pe scene din întreaga lume. Muzica lor vintage, sofisticată, cosmopolită este o plimbare nocturnă prin marile porturi şi oraşe ale lumii, cu poveştile şi parfumurile lor. Din Orientul Mijlociu, prin porturile din Istanbul, Napoli şi Lisabona, cafenelele din Paris şi plajele braziliene – concertele susţinute de Pink Martini exclud riscul monotoniei.
„Pink Martini se inspiră din musicalurile romantice de la Hollywood din anii ’40 sau ’50… cu o perspectivă mai globală. Scriem o mulţime de melodii, dar cântăm şi piese precum «Andalucia» a lui Ernesto Lecuona sau «Amado Mio», din filmul «Gilda» al Ritei Hayworth. Într-un anumit fel, facem arheologie muzicală, fiindcă săpăm prin înregistrări din trecut şi redescoperim cântece minunate”, spune liderul trupei, Thomas Lauderdale.
Pianistul Thomas Lauderdale a fost cel care a pus bazele formaţiei, în 1994, pe vremea când era student la Harvard. Aici a cunoscut-o pe China Forbes, „diva” Pink Martini, iar repetiţiile din camera de cămin – ariile de Verdi şi Puccini interpretate de Forbes şi acompaniate de Lauderdale la pian – au reprezentat începutul colaborării celor doi.
Prima piesă a formaţiei, „Sympathique (Je ne veux pas travailler)”, a devenit instant un hit în Franţa şi a dat numele primului album Pink Martini. Lansat în 1997, „Sympathique” a primit discul de platină în Franţa şi pe cel de aur în Elveţia, Grecia şi Turcia. Succesul a fost confirmat şapte ani mai târziu de cel de-al doilea album, „Hang on Little Tomato”, premiat în Germania, Franţa, Canada, Grecia şi Turcia. „Hey Eugene!”, a treia apariţie discografică semnată Pink Martini, oferă ascultătorului o călătorie în jurul lumii, un „studiu arheologic al muzicii, îmbinând melodii şi ritmuri din diferite părţi ale globului pentru a crea un sound modern”, după cum spune Thomas Lauderdale.
Cel de-al patrulea album din discografia Pink Martini – „Splendor In The Grass” – conţine colaborări cu invitaţi speciali: legendara Chavela Vargas, Emilio Delgado şi Ari Shapiro & Courtney Taylor-Taylor. Acestui material i-a urmat, în 2010, albumul „Joy to the World”, iar „A Retrospective” a fost lansat anul trecut.
În 2010 – 2011, Storm Large a fost cooptată ca solistă a trupei, în timp ce China Forbes se recupera de pe urma unei intervenţii chirurgicale pe corzile vocale. Amândouă continuă să cânte cu Pink Martini.