COPACI USCAŢI PE BULEVARDUL UNIRII. Începute în 2013, lucrările de modernizare de pe Bd. Unirii din Capitală nu sunt gata nici după trei ani. Asta în ciuda faptului că edilul Sectorului 3, Robert Sorin Negoiţă susţine că acestea se apropie de finalizare. „Lucrările le-am cam terminat”, spunea recent edilul. Numai că realitatea din teren nu este tocmai aceeaşi: au fost finalizate trotuarele şi parcările auto, însă mai este mult de lucru la amenajarea spaţiului verde.
Mai mult decât atât, după „amputarea” zonei verzi de pe marginea bulevardului pentru a face loc parcărilor în spic, zeci de copaci s-au uscat. Şi nu e vorba doar de cei nou plantaţi, ci şi de foarte mulţi arbori vechi de pe marginea bulevardului.
COPACI USCAŢI PE BULEVARDUL UNIRII. Cel mai mare „masacru” verde a fost realizat acolo unde au fost supraînălţate bordurile roz şi a fost plantat gazon artificial.
În ultimii trei ani, edilul Sectorului 3 a fost aspru criticat de opinia publică asupra modului în care a ales să modernizeze Bulevardul Unirii, prin instalarea acelor pergole multicolore, fără consultare publică şi cu mai multe sancţiuni de la Curtea de Conturi pentru amenajarea ilegală a acestei artere, aflată în administrarea Primăriei Municipiului Bucureşti.
COPACI USCAŢI PE BULEVARDUL UNIRII. Mai mult, de cum păşeşti pe noul bulevard, sar imediat în ochi sutele de copaci „pietrificaţi”, la fel şi scuarurile de pe marginea parcărilor.
Niciun pom de pe Unirii nu a scăpat fără să fie acoperit la rădăcină cu pietre lăcuite, fiind lăsat doar un spaţiu de doar câţiva centimetri pentru a pătrunde apa. Din această cauză, şi faptul că a montat tot felul de borduri roz prin sector, Negoiţă a fost numit de internauţi „Betoniţă”.
COPACI USCAŢI PE BULEVARDUL UNIRII. După cum a declarat recent primarul Negoiţă, ar mai fi de lucru în zona Tribunalului Bucureşti. Aici, spaţiul verde arată deplorabil, în prezent.
Însă şi peste stradă, şantierul este încă deschis, spaţiul verde fiind doar o movilă mare de pământ. Aici urmează să mai fie executate lucrări de gazonare.
La faţa locului însă, nu este niciun muncitor.
Pe sensul de mers dinspre Piaţa Alba Iulia spre Piaţa Unirii, mai sunt însă nefinalizate şi parcările în spic şi o porţiune din spaţiul verde.
COPACI USCAŢI PE BULEVARDUL UNIRII. Şi dacă şantierul nu ar fi fost de ajuns, chiar la mijlocul Bulevardului Unirii, în apropierea Bibliotecii Naţionale, zac mormane de gunoaie rezultate din construcţii care tronează pe domeniul public, pe una din cele mai circulate artere din Bucureşti.
src=”http://media.rtv.net/image/201606/w500/gunoi2_74562200.jpg” alt=”” width=”500″ height=”282″ /> 9 milioane de euro pentru amenajrea ILEGALĂ a Bulevardului Unirii
Amenajarea Bulevardului Unirii a început în urmă cu aproape trei ani, pentru această lucrare Consiliul local Sector 3 alocând suma de aproape 9 milioane de euro, bani de la bugetul local. Tot de atunci, Curtea de Conturi a constatat că bugetul Sectorului 3 a fost prejudiciat cu mai mult de șase milioane de lei, întrucât Primăria Sectorului 3 a făcut investiții pe o arteră care nu îi aparține, bulevardul Unirii fiind în administrarea Primăriei Municipiului București. Chiar dacă Sectorul 3 a solicitat Consiliului General al Municipiului București să ia bulevardul Unirii, proiectul a fost respins de consilierii generali.
În ciuda neregulilor constatate de inspectorii Curții de Conturi, administrația locală a continuat lucrările pe Bulevardul Unirii, respectiv amenajarea de parcări în spic, modernizare trotuare și amplasare borduri pe marginea spațiilor verzi.
Ce lucrări s-au realizat pe Bulevardul Unirii
Potrivit unui raport al Curții de Conturi, în anul 2014 Sectorul 3 a plătit către ADPB SA 120 milioane de lei. Din acești bani, 32,2 milioane lei s-au dus numai pe proiectul de la Unirii, după cum urmează:
– lucrări amenajare structuri de beton diverse culori, borduri și rigole din granit, pavaj ornamental din granit, leduri, garduri metalice – 20,4 milioane lei
– lucrări de amenajare (umplere pământ) – 3,75 milioane lei
– lucrări de reamenajare pergolă (14 bucăți) – 681.000 lei
– lucrări de realizare sistem de irigații automatizate – 451.000 lei
– lucrări diverse de amenajare peisagistică și întreținere spații verzi – 6,9 milioane lei.
„La data auditului, spațiul verde adiacent Bulevardului Unirii se află în administrarea Primăriei Municipiului București, prin Administrația Străzilor, nefiind perfectat un protocol cu Sectorul 3 pentru predarea acestuia. În concluzie, din acest exemplu, se reține efectuarea unor cheltuieli ineficiente și neeconomicoase prin utilizarea de sume importante pentru lucrări de constructii și reamenajarea unor spații verzi pietonale, nedeținute în administrare, în contradicție cu obiectivele din programul de reabilitare a domeniului public și spațiilor verzi aprobat de sector”, se arată într-un raport de audit al instituției.