O adolescentă diagnosticată cu lupus sistemic, aşa-numita „boală care imită alte boli”, internată la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”, a murit săptămâna trecută, după zece zile de monitorizare în secţia ATI a unităţii medicale, scrie ziaruldeiasi.ro. Pacienta, în vârstă de 14 ani, originară din Gherăeşti – Neamţ, se afla în evidenţele Spitalului de Copii „Sfânta Maria” de aproape doi ani, timp în care organismul i-a fost afectat treptat. Mai întâi cu trombocitopenie, probleme renale, leziuni cutanate, iar în ultimă instanţă cu leziuni la sistemul nervos central.
Citeşte şi Legătura dintre emoţii şi boli. Zilnic ne facem rău, dar nu ne dăm seama
În urmă cu trei săptămâni, copila a ajuns la spital în urma unor complicaţii, medicii suspicionând o posibilă inflamare a meningelor. Atunci fata a fost transferată la Spitalul de Boli Infecţioase, analizele confirmând suspiciunile specialiştilor. Astfel, pacienta a fost diagnosticată cu meningo-encefalită, în ultimele 10 zile de spitalizare fiind monitorizată în secţia ATI a unităţii medicale.
„Pacienta a ajuns la noi cu tratament cronic pentru lupus. Ea a luat tratament cu cortizon foarte mulţi ani, ori acesta, pe de o parte, ajută în cazul lupusului, dar pe de altă parte determină o imunosupresie majoră (n.r. – scăderea imunităţii), astfel încât organismul este descoperit în faţa oricărei boli grave. Tânăra a fost diagnosticată cu meningită, avea şi bronhopneumonie. A fost vorba despre un sepsis sever, cu monitorizare în ATI, intubată şi ventilată mecanic. S-a făcut tot posibilul să fie salvată, însă din cauza complicaţiilor nu am reuşit acest lucru”, a arătat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase.
Pentru a salva pacienta, infecţioniştii au achiziţionat special un produs medicamentos în valoare de 10.000 de lei, pe care i l-au administrat, însă eforturile lor au fost zadarnice. Medicii de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” au precizat, la rândul lor, că au încercat mai multe tratamente pentru salvarea copilei, dar tot fără succes.
Citeşte şi Cum recunoşti leucemia şi alte boli ale sângelui
„Medicul curant al pacientei a urmărit-o foarte mult timp pentru trombocitopenie, avusese şi cinci-şase tratamente, însă în cazul lupusului nu există parte din corp pe care să nu o atingă. Când a fost afectat centrul, care comandă circulaţia şi respiraţia, s-a produs decesul, pentru că lupusul a acţionat împotriva neuronilor. Pacienta nu a avut un tablou clinic fix de la început, a mers din una în alta”, a precizat profesorul Ingrith Miron, şeful Clinicii de Hemato-oncologie pediatrică din unitatea medicală.
Specialistul a mai precizat că, pentru salvarea pacientei, în ultima perioadă a solicitat şi ajutorul colegilor de la Institutul Fundeni din Bucureşti, în vederea stabilirii unui alt tratament, dar nu au găsit o schemă terapeutică salvatoare.