Klaus Iohannis, pus la punct de premierul Bulgariei! Borisov a ŢIPAT la Iohannis: Nu am nevoie de război în Marea Neagră

Preşedintele Klaus Iohannis a fost pus la punct de oficialii bulgari într-un mod brutal. Premierul de la Sofia s-ar fi răstit la preşedintele român, scrie presa bulgară. Cei doi au avut divergenţe de opinie pe tema formării unei flote NATO în Marea Neagră.
Filip Stan
16 iun. 2016, 15:44
Klaus Iohannis, pus la punct de premierul Bulgariei! Borisov a ŢIPAT la Iohannis: Nu am nevoie de război în Marea Neagră

Premierul bulgar Boiko Borisov (PPE) s-ar fi răstit miercuri la președintele român Klaus Iohannis în timpul întâlnirii dintre cei doi la Sofia, scrie cotidianul bulgar Blitz. Borisov s-a declarat împotriva proiectului României pentru formarea unei flote NATO în Marea Neagră. Potrivit Blitz, Borisov ar fi ridicat de mai multe ori vocea în faţa lui Iohannis.

„Aceasta este o încercare de a implica Bulgaria într-un conflict. Nimic nu impune trupe suplimentare care urmează să fie desfășurate în regiune. Nu am nevoie de război în Marea Neagră”, i-ar fi spus premierul bulgar președintelui român.

Propunerea lui Iohannis ar fi susţinută însă de președintele bulgar, Rosen Plevneliev, mai scrie Blitz, conform flux24.

Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat joi că atât el, cât şi preşedintele Rosen Plevneliev se opun propunerii României de a crea o flotă comună a Mării Negre, care să contracareze influenţa rusă, relatează siteul bulgar Novinite.

Interesantă schimbarea de poziţie a președintelui Plevneliev, care a fost prezent alături de șeful executivului bulgar la această declaraţie.

„Vreau Marea Neagră pentru a vedea bărci cu pânze, iahturi, turisti, pace si iubire. Nu vreau fregate”, a spus Borisov.

Premierul bulgar Boiko Borisov a spus la un briefing comun cu presedintele si ministrul Apararii Nikolai Nencev, ca „nu este acceptabil sa realizam aceasta flota in forma propusa de Romania – suntem impotriva ei”.

Borisov a precizat că poziţia Bulgariei a fost exprimată miercuri la întâlnirea pe care a avut-o, împreună cu președintele Plevneliev, cu șeful statului român, Klaus Iohannis, aflat într-o vizită în Bulgaria.

La rândul său, președintele Plevneliev a afirmat că, în materie de apărare, Bulgaria se conformează documentelor strategice adoptate de guvern și de parlament.

‘Nicio iniţiativă și niciun act al guvernului nu pot fi o improvizaţie: ele trebuie să se bazeze pe aceste documente [strategice]’, a menţionat Plevneliev.

Potrivit șefului statului bulgar, aceste documente au realizat o evaluare adecvată a mediului de securitate și ‘nu credem că s-a schimbat ceva’.

Rosen Plevneliev a amintit că planul de dezvoltare a forţelor armate bulgare cuprinde nouă proiecte prioritare de modernizare, care includ și achiziţia a două nave de patrulare.

El a numit ‘improvizaţie’ orice referire la achiziţia altor nave. ‘Dacă nu este vorba despre planul de modernizare, nu o putem face’, a subliniat Plevneliev.

Președintele bulgar a mai arătat că partea română a venit cu o nouă iniţiativă de cooperare regională de apărare maritimă. ‘Bulgaria o va sprijini doar într-un format NATO’, a declarat șeful statului bulgar.

El a afirmat că aceasta este o iniţiativă de instruire și a cerut presei să înceteze să mai scrie despre ‘construirea unei flote împotriva cuiva’.

‘Bulgaria nu este parte a unor astfel de propuneri și idei’, a insistat el.

La rândul său, ministrul apărării, Nikolai Nencev, a afirmat că toate poziţiile Bulgariei din ultimele zile au fost coordonate cu președintele și cu premierul. ‘Nu a fost luat niciun angajament în afara acestui cadru’, a subliniat Nencev.

Oficialul bulgar a precizat că omologul său român, Mihnea Motoc, a prezentat ideea unei flote comune la Marea Neagră la care să participe Bulgaria, România și Turcia, faţă de care el și-a exprimat însă dezacordul, insistând că orice decizie trebuie luată de conducerea politică la nivelul NATO.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți românii din străinătate. Doar așa o să puteți lua pensia. Este obligatoriu să trimiteți acest act semestrial. Modelul oficial al documentului
Capital.ro
Rămân cu permisul suspendat 3 luni. Șoferii nu pot cere analize. Legea nu le mai permite
Playtech.ro
Documentul pe care toți chelnerii și vânzătorii din România vor avea dreptul să ți-l ceară. E lege acum
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Cum scapi de cel mai urât miros. Soluția este ieftină și o ai în bucătărie
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Accident grav pe A2: patru autoturisme și un autotren implicate, 18 persoane afectate
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'