‘Un vot pentru ieșire’ în cadrul referendumului în Regatul Unit și chiar un rezultat strâns în favoarea rămânerii ar putea contribui la mai mult euroscepticism și incertitudine’, asigură FMI într-un raport despre zona euro.
Potrivit acestei instituții, proiectul european a fost fragilizat deja de divizările apărute în cursul crizei refugiaților și a restabilirii parțiale a controalelor la frontiere.
‘Absența răspunsului colectiv față de afluxul refugiaților a pus net în lumină faliile politice’ în Europa, afirmă Fondul în raportul său anual asupra economiei zonei euro, evocând diviziuni ‘politice crescânde’.
Britanicii urmează să decidă în 24 iunie prin referendum dacă doresc să părăsească UE, perspectivă care tulbură piețele și influențează decizia Băncii Centrale Americane (FED) de a amâna normalizarea politicii sale monetare, potrivit Agerpres.
Tabăra Brexit este favorită în sondaje și presupusă câștigătoare în intențiile de vot în campania afectată joi de uciderea unei deputate britanice care susținea menținerea țării în UE.
Citeşte şi Elveţia îşi retrage oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană
Invocând acest ‘tragic incident’, FMI a anunțat că amână cu 24 de ore publicarea unei serii de documente care detaliază riscurile legate de Brexit și care erau așteptate inițial joi, la 23h00 GMT.
Înainte de anunțarea decesului deputatei, purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, insistase — în conferința de presă bisăptămânală a instituției — asupra riscurilor economice ale Brexit.
‘Un vot pentru ieșirea din UE ar deschide o lungă perioadă de mare incertitudine, de volatilitate asupra piețelor financiare și de creștere mai lentă în timp ce Regatul Unite va trebui să-și negocieze noua relație cu UE’, a asigurat el.
Rice a apărat totuși ‘neutralitatea și imparțialitatea’ FMI, asigurând că instituția nu caută să ‘sune alarma’, ci pur și simplu să-și facă treaba.