Angajaţii din asistenţă socială au scandat „Demisia!, Ruşine să vă fie”, „Vrem libertate” şi i-au transmis ministrului Muncii, Dragoş Pâslaru, că povara salariilor mici pe care le primesc îi va urmări şi la pensie, întrucât, după 47 de ani de muncă, pensia medie este de 600 -700 de lei, informează news.ro.
Preşedintele Federaţiei Publisind, Ştefan Teoroc, a declarat, pentru News.ro, că problema principală a asistenţilor sociali este salarizarea, deoarece de ani de zile sunt plătiţi cu salariul minim pe economie.
„Avem fluturaşi de salarii care arată venituri şi de 600 de lei din cauza unor popriri, pentru că oamenii nu mai pot plăti ratele. Fiecare guvern a promis că va lua în vizor asistenţa socială şi va încerca să direcţioneze fonduri către salarii decente, dar până acum nu au fost capabili decât de o majorare de 100 de lei, în 2015, şi cam atât. Pentru un salariu de 1.000 de lei, a-i mai da 100 de lei nu înseamnă că l-ai scos din sărăcie. Ceea ce doare cel mai mult este că asistenţa socială a fost grupată în aceeaşi familie ocupaţională cu sănătatea, ceea ce înseamnă că asistenţii sociali ar fi trebuit trataţi similar. Asta nu înseamnă că un asistent social trebuie să aibă salariul unui medic, dar el trebuie să fie salarizat conform muncii depuse şi pregătirii pe care o are. Sănătatea a primit o grilă nouă de salarizare, nu mai e vorba de coeficienţi, ci de cuantumuri, practic este vorba de o salarizare nou-nouţă„, a explicat liderul sindical.
Ştefan Teoroc a precizat că asistenţii sociali nu au pus presiune pe guvern înainte de adoptarea Ordonanţei 20/2016, pentru că au existat promisiuni ale ministrului Pîslaru că după adoptarea ordonanţei se va întâlni reprezentanţii acestui sector pentru a începe un proces de analiză şi de elaborare a unui proiect pentru rezolvarea problemelor din acest domeniu.
„Trec săptămânile şi suntem convinşi că vor trece şi lunile dacă nu îl vom trezi pe domnul Pîslaru, pentru că sigur va începe să aibă alte priorităţi. Ei spun că au reparat inechităţi. Noi spunem că reparând inechităţi doar în anumite sectoare, nedreptăţile se acutizează”, a declarat liderul sindical.
El a mai explicat că discuţiile pe care asistenţii sociali le solicită acum vizează, pe de o parte, proiectul de lege privind salrizarea unitară, care ar trebui elaborat până în toamnă, dar şi constituirea unui grup de lucru care să facă până atunci o analiză profundă a sistemului pentru a se vedea ce se întâmplă cu banii care sunt alocaţi.
„Vrem să se vadă unde se duc banii. Nu cumva preţurile sunt prea mari pe anumite produse care sunt comercializate? Cum sunt achiziţiile? De ce anumiţi şefi din asistenţă socială au peste 100 de milioane de lei salariul şi 90 la sută din poporul muncitor din asistenţă socială trăieşte cu o mie şi un pic de lei. Deci e clar că ceva se întâmplă. Bugetele sunt direcţionate local, prin consiliile judeţene, deci e clar că şi componenta politică are o relevanţă foarte mare. Nu ne interesează să recunoască că e greu pentru salariaţi, ci faptul că se duc foarte mulţi bani şi să vedem unde, precum şi de ce salariile sunt atât de diferite”, a spus Teoroc.
Acesta a precizat că, dacă s-ar face o analiză reală şi s-ar aplica corecţii numai plecând de la această analiză, s-ar putea ajunge la un echilibru.