Fenomenul plânsului este învăluit într-un fel de mister, dar există dovezi care să sugereze că plânsul este o formă de comunicare non-verbală pe care oamenii au dezvoltat-o ca fiinţe sociale.
Acest lucru înseamnă că plânsul serveşte ca o modalitate de a comunica celor din jur starea emoţională şi, prin urmare, a obţine sprijinul lor. Potrivit experţilor, aceste momente intime, inclusiv când suntem mângâiaţi în timp ce lăcrimăm, ne ajută să solidificăm relaţiile noastre interpersonale, care sunt vitale pentru oameni.
Dar ce se întâmplă pe plan intern, la nivel fizic, atunci când începe întemeierea relaţiei emoţionale?
Aşa cum explică Nick Knight pentru The Independent, sistemul nervos central este sistemul care controlează alte sisteme nervoase, cum ar fi sistemul nervos simpatic, şi provoacă o grămadă de reacţii diferite în interiorul corpului uman.
Atunci când acest sistem setează organismul la modul hyper, acesta trimite mai întâi oxigen în tot corpul pentru a pregăti organismul fie să lovească în ceva, fie să fugă de pericol.
Înainte de a răspândi oxigen către toţi muşchii, corpul trebuie mai întâi să respire adânc. Într-un efort de a inspira mai mult aer, sistemul nervos „spune” glotei, care este orificiul din gât care introduce aer în plămâni, să rămână deschisă atât timp cât este posibil. Cu alte cuvinte, gâtul se deschide mai larg decât în mod normal, deoarece o deschidere mai mare înseamnă mai mult aer.
Tu nu simţi de fapt glota deschisă. Ceea ce simţi, totuşi, este tensiunea musculară cauzată de încercarea corpului tau să menţină glota deschisă chiar şi atunci când înghiţi.
În mod normal, atunci când nu plângi, glota se deschide şi se închide atunci când înghiţi toată ziua. Dar atunci când plângi sau eşti pe punctul de a plânge, glota încearcă să rămână deschisă, dar se forţează de fiecare dată când înghiţi. Această tensiune afectează muşchii gâtului, dând senzaţia unui nod.
Acest lucru se întâmplă în situaţii de stres. În mod normal, acest sentiment se disipă rapid odată ce te calmeazi, iar glota începe să reacţioneze în mod obişnuit. În ceea ce priveşte lacrimile, sistemul nervos solicită producţia de lacrimi.
Sursa: Science Alert