Cea mai mică șpagă care a fost primită de un agent de la vama Moraviţa este de 2 lei. În 10 ianuarie 2015, în jurul orei 12,30, un cetățean albanez, aflat la volanul unui A 8, a vrut să părăsească ţara. “Deşi îndeplinea toate condiţiile pentru a ieşi din România, Ticuşi Lucian i-a cerut acestuia “Dă şi tu ceva!”. Albanezul a spus că nu are schimbat. Până la urmă acesta i-a dat lui Ticuşi doar 2 lei”, se arată în documentele aflate la dosar. Într-o altă zi, agentul Ticuşi, aflat de data aceasta pe sensul de intrare în ţară, a primit 10 euro şpagă de la un sârb ca să-i pună ştampila de intrare peste o altă ştampilă deja aplicată. Au fost numeroase cazurile, în care agenţii de la Poliţia de Frontieră au aceptat şpagă o monedă de un euro sau doi euro. Când nu primeau euro, agenţii acceptau 5 sau 6 lei de la şoferii de TIR care treceau graniţa, banii fiind puşi conform tradiţiei în paşaport.
Poliţiştii de frontieră dădeau inclusiv rest la şpagă. În dimineaţa zilei de 25 iunie 2015, unui şofer de TIR “agentul Ţurcaş Mircea i-a cerut remiterea unei sume de bani cu expresia consacrată “kafa ima!”. În aceste condiţii, şoferul l-a întrebat pe agentul Ţurcaş Mircea dacă avea să-i dea rest cinci euro. Agentul i-a confirmat, după care a luat de la şofer o bancnotă de 10 euro şi i-a dat şoferului înapoi suma de 5 euro, în monede”.
Frica de a fi prinşi cu banii primiţi şpagă sau de a putea fi filmaţi în timp ce încasau mita i-a făcut pe poliţiştii de frontieră să-şi ia măsuri de prevedere şi să fie extrem de iuţi. Agentul Ticuşi a fost filmat în timp ce ascundea banii primiţi mită în mâneca hainei sau în ciorap. Agentul Bogdan Goagă a primit şpagă 100 de dinari sârbeşti şi pentru a o ascunde a făcut sul bancnota şi a pus-o în şanţul de la fereastra tonetei. Când aveau posibilitatea, poliţiştii de frontieră scăpau de bani ca în cazul unei percheziţii să nu fie găsiţi asupra lor. Ticuşi îşi ascundea banii într-un dulap din sala de pregătire a turei de serviciu, Samir Mocan – înt-o clădire unde sunt generatoarele de curent, lângă cuşca câinilor de serviciu, scrie pressalert.ro.
De cele mai multe ori, traficanţii de ţigări care erau de-ai casei nu dădeau şpaga direct, ci o lăsau la magazinul alimentar din incinta punctului de trecerea frontierei Moraviţa. Fie că erau bani sau produse (bere, ciocolată etc), “darurile” erau distribuite de angajaţii magazinului către poliţiştii de frontieră conform indicaţiilor “donatorilor”. Una din metodele preferate de agenţi pentru a da mai departe şpaga şefilor era să ascundă banii în pachete de ţigări sau să lase, fără niciun cuvânt, bancnote lângă ei atunci când mergeau cu microbuzul spre casă la ieşirea din tură. Nu de puţine ori se iscau certuri pentru faptul că nu împărţea corect mita sau unii agenţi uitau să cotizeze. Poliţiştii de frontieră au ajuns să se certe şi pentru cinci lei, într-un final conflictele fiind închise de superiori prin stabilirea pentru fiecare a “dărilor”.