Cum ar arăta Parlamentul dacă s-ar păstra rezultatele de la alegerile locale (Analiză)

Dacă scorurile obţinute de partide la alegerile locale din 5 iunie se vor menţine şi la alegerile parlamentare de la finalul acestui an, viitoarea majoritate guvernamentală poate fi construită în jurul PSD-UNPR-ALDE, iar PNL şi UDMR riscă să rămână în opoziţie, potrivit unei analize Mediafax.
Filip Stan
20 iun. 2016, 08:18
Cum ar arăta Parlamentul dacă s-ar păstra rezultatele de la alegerile locale (Analiză)

După demisia Guvernului Ponta, în noiembrie 2015, fosta coaliţie formată din PSD, UNPR şi ALDE a continuat colaborarea în plan parlamentar, comportându-se unitar, în cele mai importante momente, atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat. Cooperarea dintre cele trei formaţiuni se va reflecta şi în administraţiile locale, liderii lor stabilind deja să formeze împreună majorităţi în aproximativ 30 de judeţe şi la nivelul Capitalei. De asemenea, PSD, UNPR şi ALDE au demarat discuţii exploratorii în vederea încheierii unor alianţe preelectorale în perspectiva alegerilor generale de la finalul acestui an, în condiţiile în care UNPR este curtat şi de PNL, potrivit analizei Mediafax.

Miza pentru PSD este că dacă cele trei formaţiuni vor obţine la toamnă cel puţin atâtea voturi câte au obţinut la localele din iunie, acest lucru le va permite să formeze singure guvernul, fără a mai avea nevoie de UDMR şi, la o adică, nici măcar de grupul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor.

Dacă luăm în calcul votul politic la nivelul Consiliilor Judeţene, rezultatele finale, la nivel naţional, ale alegerilor din 5 iunie arată în felul următor: PSD+UNPR – 42,29%, PNL – 30,64%, ALDE – 6,32%, UDMR – 4,99%, PMP – 4,47%.

Spre deosebire la locale, la alegerile parlamentare există pragul electoral de 5% – procentul minim de voturi pe care un partid trebuie să îl obţină pentru a inra în Parlament. Deşi pe 5 iunie nici UDMR, nici PMP nu au atins pragul, totuşi ambele formaţiuni au fost foarte aproape de acest obiectiv şi este greu de crezut, mai ales în cazul UDMR, că nu vor intra în Parlament.

Aşadar, dacă parametrii înregistraţi la alegerilor locale vor fi, în mare parte, aceiaşi şi la parlamentare (prezenţă la urne, opţiuni politice), rezultatele scrutinului general din toamnă, traduse în mandate de parlamentari, vor arăta în felul următor: PSD+UNPR+ALDE – 241 de mandate (168 deputaţi şi 73 senatori), PNL – 150 de mandate (105 deputaţi şi 45 senatori), UDMR – 29 de mandate (20 deputaţi şi 9 senatori) şi PMP – 28 de mandate (19 deputaţi şi 9 senatori).

Având în vedere că numărul parlamentarilor a scăzut faţă de legislatura 2012 – 2016 (312 deputaţi + minorităţile şi 136 de senatori), procentul în mandate va fi următorul:

– la Camera Deputaţilor: PSD+UNPR+ALDE – 51,06% (fără minorităţi) sau 56,23% cu minorităţile, PNL – 31,9%, UDMR – 6.07% şi PMP – 5.77%;

– la Senat: PSD+UNPR+ALDE – 53,67%, PNL – 33,08%, UDMR – 6,61% şi PMP – 6,61%.

Scorurile obţinute de partide la alegerilor locale au fost întodeauna foarte importante în perspectiva parlamentarelor, constituind o avanpremieră a acestora.

În primul rând, cei mai importanţi sunt primarii: ei se află cel mai aproape de comunităţile locale, iar influenţa lor în formarea opţiunilor de vot este, de cele mai mlute ori, decisivă. În al doilea rând, un factor extrem de important în economia electorală sunt şi majorităţile din Consiliile Judeţene, pentru că ele controlează aproximativ 20% din sumele alocate primăriilor din TVA şi impozitul pe venit (în jur de două miliarde de euro anual). Practica a dovedit că primarii partidelor care deţin majoritatea în Consiliul Judeţean sunt întotdeauna avantajaţi, primind cvasitotalitatea sumelor alocate de CJ.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 18 iulie
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Codul Rutier. Verificați în documente această dată. Este obligatoriu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'